Jussi Marttinen

Trump ja gallupit

Britannian brexit, Yhdysvaltain presidentinvaalit, kuinka gallupit olivat jälleen väärässä. Yleltä tai mtv3:lta kysyttäessä syy on työttömien valkoihoisten nuorten miesten. Tälläista analyysia tulee verovaroin tuotetulta yleltä. Ennen vaaleja Mtv3 uutisoi kuinka Donald Trump on ahdistellut ja kopeloinut kaikkia mahdollisia naisia, kun vaalit ovat ohi mtv3 uutisoi Suomen entisistä misseistä jotka ovat tavanneet Trumpin, kaunottarilla ei ollut mitään negatiivista sanottavaa kyseisestä henkilöstä.

Kuinka gallupit sitten olivatkaan niin väärässä, tähän on olemassa hyvinkin looginen päätelmä. Amerikassa medioista noin 90 prosenttia rummuttivat Clintonin nimeen haukkuen Trumpia ja heidän kannattajiaan. Tällä saatiin aikaiseksi se, että kansalaiset eivät uskaltaneet kertoa mielipiteitään, koska media oli leimannut he lähtökohtaisesti väärässä oleviksi.

Trump ei ollut eliitin haluama presidentti, koska on aatteiltaan kansallismielinen sekä tärkein seikka, omilla varoilla kampanjaa käyvä henkilö jota ei voi hallita. Clinton olisi ollut mieleinen presidentti, koska velat yleensä peritään korkojen kera takaisin, vaalibudjetti oli noin miljardi dollaria. Gallupit ovat vain gallupeita, niillä ei ole mitään totuuspohjaa sellaisissa yhteiskunnissa missä media on valjastettu jonkun atteen propagandatorveksi. Niin pitkään, kun meillä ei ole puolueetonta mediaa ei myöskään sananvapaus toteudu. Me kansallismieliset voimme vain todeta, että odottavan aika on pitkä mutta suunta on hyvä, kansalliset arvot tulevat lisääntymään, kun joka päivä suuri joukko ihmisiä herää unestaan valtamedian vuoksi. Ranskan presidentinvaaleja odotellessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kerropa missä kohden gallupit olivat väärässä?

Ääntenjakauma valtakunnallisesti Clintonin ja Trumpin kesken oli hyvinkin galluppien mukainen, kun katsoo keskihajontaa ja virhemarginaaleja. Gallupit ennustivat Clintonille yleensä hiukan suurempaa kannatusprosenttia kuin Trumpille ja näin myös tapahtui.

Gallupit olivat oikessa myös siitä mitkä olivat niitä ennustamattomissa olevia vaa´ankieliosavaltioita.

Gallupeista johtopäätöksiä tehneet tahot ennustivat viimeisinä mittelöpäivinä Trumpin voittotodennäköisyydeksi 20%, koska hänen tuli voittaa kaikki vaa´ankieliosavaltiot voittaakseen vaalit. Näin tapahtui ja tuo 20% toteutui.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tätä samaa olen Juha myös ihmetellyt. Ne ovat toimineet varsin luotettavasti ja virhemarginaalinsa puitteissa. Gallupin tulkinta sen sijaan on heitellyt mieltymysten mukaan. Itsekin siihen olen silloin tällöin sortunut.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Gallupit oli noin 5% väärässä, mikä ei mahdu virhemarginaaliin, tutustu vaikka realclearpolitics.com. Ohio hyvä esimerkki. Melkein ainoa joka oli oikeassa koko ajan: LA Times. metodi: pidetään otos samana, kysytään samalta 3000 otokselta koko ajan missä mennään.Ottakaa mallia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mitä tarkoitat kun sanot 5% väärässä? Tarkoitatko ehdokkaan äänimäärän (popular votes) osuutta, vai niiden eroa?

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen Vastaus kommenttiin #4

Ohion piti mennä Trumpille 4 prossalla, meni 9 prossalla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Asia selvä, jos yksi kysely arvioi yhdessä osavaltiossa Trumpin kannatuksen 5 prosenttiyksikköä väärin, niin "gallupit olivat noin 5% väärässä". Olisin odottanut aavistuksen kattavampaa analyysiä. Aina oppii uutta, johtopäätöksiä vedetään näköjään todella kevyin perustein.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen Vastaus kommenttiin #6

Et sitten jaksanut käydä katsomassa galluppeja ja tuloksia? Florida: Clintonin piti voittaa pari yksikköä, Trump voitti yli prosentin, PA: sama homma vielä selkeämmin, Virginia piti olla paljon suurempi voitto jne. Linkki oli siis realclearpolitics.com.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Katsoin, mutta vain valtakunnalliset. Maanantain konsensusarvio Trumpille 45% ja toteutunut 47,4%. Heitto toki varsin suuri, mutta kun ovensuukyselyistä tiedämme suuren osan päättäneen ehdokkaansa aivan viime tinkaan, pidän tuota hyvinkin osuvana. Suuremmat heitot osavaltioittain ei yllätä pätkääkään, ottaen huomioon otoksen pienenevän.

Muistathan, että kysely mittaa tilannetta kyselyn hetkellä. Eli vaikka kyselyiden konsensus lienee vaihteluvälissä, kuvasi se tilannetta maanantaina, ei tiistaina. Tiistaina ei ollut läheskään yhtä montaa eos-vastausta enää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Katsoinpa vielä piruuttani Floridan esimerkinomaisesti. Konsensusarvio Trumpille 46,6% ja virhemarginaalien keskiarvo 95% luotettavuustasolla 3,1%-yksikköä. Eli paras arvaus oli, että Trump saa Floridassa äänistä 43,5-49,7%. Tulos oli 49,1, eli hyvinkin osuvasti. Vieläkin pitää muistaa, että Trump sai ovensuukyselyn (CNN) mukaan suuremman osan viime tipassa päättäneiden äänistä.

Toimituksen poiminnat