Jussi Marttinen

Kuluvan viikon tapahtumia Suomessa

Kuluva viikko on mielestäni ollut erittäin tapahtuma rikas. Perussuomalaisille on tullut paluumuuttajia ja vielä odotellaan tuleeko jatkoa myös sillä saralla. Hallituskriisikin on saanut uutta vivahdetta, kun sote-uudistus on törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin yhtiöittämisen osalta. Se taas siihen, että kokoomus ja keskusta ovat käyneet kipakkaakin sananvaihtoa keskenään. Kokoomuksen ulostuloista onkin havaittavissa, että maakuntauudistus etenee käsikädessä valinnanvapauden edetessä, aikataulullisesti näyttäisikin siltä, että maakuntavaaleja ei päästäisikään pitämään alkuperäisen kaavailun mukaisesti tammikuussa 2018 vaan joskus myöhemmin.

Mikäli muistamme, kokoomus edellisen hallituskriisin aikaan ajoi kahdentoista alueen maakuntamallia mikä Keskustalle ei käynyt, vaan keskustan junttaamana alueiden määräksi tuli kahdeksantoista. Kompromissin seurauksena kokoomus sai tahtonsa läpi soten yhtiöittämiseksi, mikä nyt on törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin.

Nyt voidaankin vain spekuloida, mikä on kokoomuksen todellinen into viedä maakuntauudistusta eteenpäin varsinkin, kun kokoomus taistelee suurimman puolueen paikasta ja kun tiedetään gallup ennätyksessään olevan Vihreiden kannattavan 12 maakuntaa.

 

Tällä viikolla kuulimme myös kuinka työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesjohto on tyrmistynyt ministeri Jari Lindströmin erityisavustajan Sakari Puiston menettelytavoista. Tapahtumat ovat sattuneet jo tammikuussa, mutta virkakunta on odottanut sopivaa hetkeä julkiselle ulostulolle. Syy juuri tälle ajankohdalle on siinä, että Puiston pesti ministerin erityisavustajana on päättymässä perussuomalaisten eduskuntaryhmän jakautumisen seurauksena.

 

Olihan Puisto tehnyt ministerin toimivallan alla tehtäviään ja esittänyt kuuden maahanmuuttajien kotouttamista ajavan yhteisön karsimista ministeriön avustusta saavien listalta.  Lopulta avustuksia karsittiin vain kahdelta yhdistykseltä joista toinen oli somalitaustainen. Erityisen huomioitavaa median sekä TEM:in kokoomustaustaisen kansliapäällikön Jari Gustafssonin mielestä oli se, että kaksi järjestöä oli ”somalitaustaisia”.

TEM:in virkakunta ”kokee joutuneensa kovan poliittisen ohjauksen kohteeksi”.

Kuinka tämä on tavatonta, ministeriötä johtaa poliittisesti valittu ministeri, samanlaista keskustelua poliittisesta ohjauksesta ei käyty silloin kun kulttuuriministerinä ollut Paavo Arhinmäki lopetti kahden kristillisen järjestön avustukset?

Vastaus on helppo, kun ensin tiedostaa, että kokoomustaustainen Gustafsson kuuluu ministeri Petteri Orpon  porukoihin, jossa humanitaarinen maahanmuutto on vain osa menestyvää bisnestä.

 

Mitä teemme poliittisesti valituilla päättäjillä, jos toimenpiteitä toteuttavia ministeriöitä hallitsee tosiasiallisesti edellisten ministerien valitsema virkamieskoneisto?

Mielestäni meidän olisi siirryttävä amerikkalaiseen malliin, jossa virkamiehistö vaihdetaan uuden hallinnon astuessa virkaan. Hyvänä esimerkkinä toimii puolustusministeri Jussi Niinistö, jolla  ministeriössään oli ristiriitaisia näkökantoja. Kansliapäällikön vaihdon jälkeen ongelmia ei ole ollut.

Voidaan myös miettiä kenen asioita sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toteuttaa, hallituksen linjaa vai ihan omia arvojaan.

 

Tällä viikolla mielestäni aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt se kuinka Suomi ensin leiri poistettiin Helsingistä, mutta laittomasti maassa olevien leiri sai jäädä, mielestäni tasapuolisuuden nimissä olisi tullut poistaa kumpikin leiri. Onhan kuluvan vuoden aikana matuleirissä riehuttu, hirttoköyden sekä machete veitsen kanssa. Ihmeelliseltä tuntui myös se, kuinka mielivaltaisesti Poliisi esti laillisen mielenosoituspyynnön Oulun kaupunginvaltuutetulta Junes Lokalta olihan mielenosoituksen aihe niinkin provosoiva kuin "yhdenvertaisen kohtelun puolesta ja poliisia vastaan" Suomessa meillä kaikilla on perustuslaillinen oikeus ilmaista mielipiteemme ja nyt näyttää todella vakavasti siltä, että Helsingissä vain yhdenlaiset mielipiteet sallitaan ja ne mielipiteet eivät saa olla kansallismielisiä.Toivottavasti Helsingin päättäjät ja poliisi tietää mitä tekevät, koska asiat ovat yleensä niin kuin miltä ne näyttävät ja nyt ei näytä hyvältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Epäonnistunut itsemurhayritys ei ole riehumista ja viidakkoveitsen kanssa heiluneen osallisuudesta Oikeus Elää!- mielenosoitukseen ei ole näyttöä. Nyt nimenomaan näyttää hyvältä. Saatiin viimeinkin tuo keskustaa rumentanut ja järjestyshäiriöitä aiheuttanut rasistileiri pois maisemaa pilaamasta.

Junes Lokka on veronmaksajille kalliiksi käyvä vitsi.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Tasapuolisuuden nimissä myös Oikeus Elää! toisten varoilla-leirin olisi syytä poistua. Tällä leirillä ei ole yhtään enempää kaupunkikuvallista arvoa. En sanoisi tämän poistetun leirin olleen yhtään enempää yleiselle turvallisuudelle tai viranomaisille ongelmallinen. Järjestyshäiriöt poiston syynä oli yhtä uskottava kuin hallituksen viime viikkojen selitykset. Olen nähnyt videon "itsemurhayrityksestä" ja melko heikko yritys oli.

Junes Lokka ei ole veronmaksajille osaksikaan yhtä kallis kuin kannattamasi leiriläiset.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ei ole mitään tasapuolista siinä että toisen mielenosoituksen joka ei aiheuta häiriötä tulee poistua, kun toiseen mielenosoitukseen osaa ottaneet pahoinpitelevät ja sumuttavat sivullisia.

"Olen nähnyt videon "itsemurhayrityksestä" ja melko heikko yritys oli."

Hyvin kyynistä ja tunteetonta.

"Junes Lokka ei ole veronmaksajille osaksikaan yhtä kallis kuin kannattamasi leiriläiset."

Turhan kalliiksi kuitenkin.

https://yle.fi/uutiset/3-9651829

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Epäonnistunut itsemurhayritys ei ole riehumista"

Ei ole pelkkää riehumista vaan väkivaltaa ja selkeä syy poistaa häiriöitä aiheuttava leiri.

Toimituksen poiminnat