Jussi Marttinen

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Taas vaihteeksi perussuomalaiset ovat päässeet julkisuuteen, kun Yle tiesi kertoa mahdollisen kansanedustaja ehdokkaan Ano Turtiaisen syyllistyneen julkisesta kehottamisesta rikokseen, olihan kyseinen ehdokas ennen poliittisen uransa alkua vuonna 2015 jakanut Facebookissa kriittisen kannanoton SPR:ää kohtaan. Ehdokkaan avattua vaalipelinsä kesällä 2018 haastemies kiinnostui asiasta ja vei asian pikatahdilla käräjäoikeuteen, siis kolme vuotta Facebook jaon jälkeen. Haastemies oli myös tietänyt kertoa puhelussaan, jonka tarkkaavaiset voivat löytää Youtubesta, että etsintäkuulutus on ollut ehdokkaalla niskassaan vuodesta 2016 päällä. Erikoiseksi tilanteen mielestäni tekee se, että etsintäkuulutettu on käynyt ulkomailla useasti, niin sanotun etsintäkuulutuksen aikoihin. Kuinka on mahdollista, että etsintäkuulutetut henkilöt voivat poistua maasta lentämällä lähes minne tahansa. Tämähän on hullumpaa kuin mitä Kari Suomalainen aikoinaan Helsingin sanomien pilakuvissaan piirteli, kun tähän asiaan ottaa hieman vakavamman lähestymistavan niin, tässä asiassa ei ole mitään hauskaa. Jokaisen tulisi pohtia missä menee lain noudattamisen raja, saako virkamies valehdella ilman seuraamuksia ja tehdä niin sanotusti lähes mitä tahansa mikä vaikuttaa poliittiselta ajojahdilta. Itse pidän haastemiehen toimintaa härskimpänä kuin Facebook päivitystä, koska asia olisi tullut käsitellä käräjillä jo ennen ehdokkaan poliittisen uran alkua. Mikäli ehdokas ei olisi koskaan liittynyt perussuomalaisiin ei tätäkään näytös oikeudenkäyntiä olisi tarvittu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Haastemies ei oikeuslaitoksen aikatauluista päätä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen (haastemies evp.)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuomittiinko Turtiainen myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan? Itse hän kertoi täällä Puheenvuorossa eilen pelkästään tuomiostaan, joka tuli julkisesta kehottamisesta rikokseen. En yhtään epäile etteikö kansanedustajaehdokkaan kompetenssi riittäisi tuohonkin. Ihmettelin vain, miksi ei maininnut samalla myös tuota urotekoa?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tuli sitten mieleen moitiskella haastemiehen toimintaa ja oikeuslaitoksen toimintaa, mutta ei sanallakaan Turtiaisen toimintaa. Se lienee persunäkökulmasta ollut ihan ok.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Eihän tuossa ollut vielä kiirekään. Rikoksen syyteoikeus olisi vanhentunut vasta 2020.

Tasapuolisuuden vuoksi odotamme vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen saavan syytteen myös julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Aino Pennasen kuvaama live-stream -video on nähtävissä hänen FB-sivullaan julkisena:

"Täällä on pakkopalautettava, mä toivon että te ihmiset nousette seisomaan ja estäisitte sen,että hänet lähetetään hengenvaaraan. Nouskaa seisomaan ja pyytäkää että kapteeni ei lennä hänen (epäselvää)."

RL 17 luku 1§

Julkinen kehottaminen rikokseen

Joka joukkotiedotusvälinettä käyttäen tai julkisesti väkijoukossa taikka yleisesti tietoon saatetussa kirjoituksessa tai muussa esityksessä kehottaa tai houkuttelee rikoksen tekemiseen siten, että kehotus tai houkuttelu

1) aiheuttaa vaaran, että sellainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, tai

2) muuten selvästi vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta,

on tuomittava julkisesta kehottamisesta rikokseen sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Pykälässä ei ole mitään epäselvää, eikä Pennasen toiminnassa ole spekuloitavaa kuten Turtiaisen sanomisissa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Anon olisi pitänyt jaksaa odottaa vielä kaksi vuotta...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kunpa te perussuomalaiset ”oikeuden ja miekan” laillisuusmiehet jaksaisitte selvittää itsellenne edes lainkäytön perusteet. Kuten Kalevi Kämäräinen kirjoitti, haastemies ei päätä käräjäoikeuden aikatauluja eikä ”vie” asiaa tuomioistuimeen.

Sekin on yllättävää, kuinka moni laillista menoa muuten niin kovasti kannattava persu joutuu ja on joutunut tuomiolle. Oikeuslaitoksen sokeus siihen on luonnollisesti syynä.

Ihan huomautuksenvaraisesti, että joku Ano Turtiainen, pullistuneesta habituksestaan ja egostaan huolimatta, on sellainen mitättömyys, ettei syyttäjä hänen juttuaan erityisesti ole kiirehtinyt. (Syyttäjä evp.)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eräs kiinnostava piirre on, että uusia kansanryhmiä syntyy vähintäänkin vuosittain, jos ei taajemminkin. Esimerkiksi sekalaisesta taustastaan huolimatta maahanmuuttajat ovatkin kansanryhmä. Aivan äskettäin löytyi sellainen etninen ryhmä kuin "sosiaalitoimiston väki". Syyttäjä tutkii, onko tätä ryhmää vastaan kiihotettu. Kiihottuneitahan aina riittää.

Jos rasistit saisivat kansanryhmän aseman, julkiset puheet siivoutuisivat muuten jonkin verran.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos rasistit saisivat kansanryhmän aseman, julkiset puheet siivoutuisivat muuten jonkin verran."

Jos rasistit saisivat kansanryhmän statuksen, tai jos Suoessa rasisteja edustava perussuomalaisten puolue saisi kansanryhmän statuksen, niin voidaanko tuomioita julistaa taannehtivasti sellaisia ihmisiä vastaan joiden voitaisiin katsoa syyllistyneen kiihoitustoimintaan rasisteja vastaan, tai persuja vastaan, ennenkuin persut, tai rasistit ovat saaneet kansanryhmän statuksen.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Nykyisen "oikeuskäytännön" perusteella sanoisin että kyllä, tuomiot voidaan julistaa taannehtivasti kun "oikeuslaitos" näin katsoo asianmukaiseksi. Mutta tietenkin näin menetellään vain jos syyttäjänä on "se oikea" osapuoli. Eli Perussuomalaisille tästä olisi erittäin vähän iloa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Johanssonille tiedoksi, että tuomiot julistetaan aina ja joka tapauksessa rikoksen tekemisen, rikostutkinnan ja syytteen lukemisen jälkeen ja vasta sitten, kun syyllisyys on oikeudenkäynnissä vahvistettu. Kannattaisi sinunkin, laillisuusmiehiin kun näytät kuuluvan, tutustua lainkäyttöön edes pintapuolisesti. Näin välttyisit kirjoittamasta tolloja kommentteja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #26

Niin meinaatko että oikeusvaltio on semmoinen, että lynkataan ennen oikeuden käyntiä?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kommentoija Vihavaiselle:
Ennen em. kiihotuslain voimaantuloa tapahtuneet kiihotukset eivät voine tulla syytteenalaisiksi.
Mielenkiinto kohdistuu siis siihen, että kun uusia etnisiä ryhmiä löydetään lain voimaantulon jälkeen, niin miten tässä tapauksessa toimitaan. Näkisin, että rangaistus on mahdollinen, aivan kuin syyttäjän mielestä juuri löydetyn etninsen ryhmän "sosiaalitoimiston väki" tapauksessakin on mahdollista. Eihän moisesta kansanryhmästä ole kukaan aiemmin kuullutkaan tai ainakaan arvannut, että se on "vihapuhelain" tarkoittama etninen ryhmä.

Rasistit muuten ovat olettaakseni yhtä etnisesti (=ihon väriltään) kirjava joukko kuin maahanmuuttajat. Selvennykseksi sanottakoon, etten pidä näitä kahta ryhmää identtisinä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #29

Ei se etninen ryhmä ole vaan kansanryhmä, ja laissa puhutaan rinnastettavasta asiasta.

Tuskin tulee tuomiota mutta voi toimia ennakkotapauksena niin, että lakia muutetaan ja sinne lisätään vaikka "varallisuus".

Se olisi järkeenkäypää ettei ole rikkaiden päät giljotiinissa tai eläimellistetä työttömiä orjiksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Isänmaalliset, omaan poliisiisn ja oikeuslaitokseen pettyneet persut ovat taas vauhdissa.

Tällaisia vatipäitäkö nyt sitten pitäisi ihmisten äänestää ja päästää päättäämään kaikkia suomalaisia koskevista tärkeistä asioista.

Kyllä on paljon parempi kaikille, että persut pysyvät vaan täällä somemaailmassa omine omituisine ajatuksineen.

Ei noita voi päästää ihmisten ilmoille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Otsikko on harhaanjohtava: Turtiainen sai hyvin ansaitsemansa sakot julkisesta kehottamisesta rikokseen.

”Itse pidän haastemiehen toimintaa härskimpänä kuin Facebook päivitystä, koska asia olisi tullut käsitellä käräjillä jo ennen ehdokkaan poliittisen uran alkua.”

Mistä laillisuusmies Marttinen on tämän aikataulusäädöksen löytänyt? On todellinen ihme, että toisaalta puolueenne näyttää olevan pullollaan jos jonkinlaisia laintulkitsijoita ja samalla täynnä todellisia ”rättshaveristeja” (nyt olisi Marttisellekin hyötyä siitä pakkoruotsista, tuo on valtavan kuvaava sana teidän kirjavalle joukollenne).

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tyypillistä perussuomalaisille. Jos joku heistä tuomitaan rikoksesta, niin loppujen lopuksi syyllinen on joko oikeuslaitos, poliisi tai jokin muu viranomainen. Tai kuten Huhtasaaren tapauksessa yliopisto.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kuka tapaus Pennasessa on syyllinen? Pennanen itse vai puolueen puheenjohtaja joka on julkisesti kehottanut rikoksiin?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pennanen, puheenjohtaja ei tietääkseni kehoitanut rikoksiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Lehtinen, eipäs anneta väärää todistusta. Puheenjohtaja totesi Pennasen toiminnan olleen kunnioitettavaa. Hän ei ole kehottanut Pennasta tai ketään muutakaan rikokseen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #20

"Minun viestini on puhtaasti se, että Suomen täytyy virallisesti herätä turvapaikkaprosessin ongelmiin, palautusongelmiin. Ja silloin kun Suomen hallitus ja viranomaiset eivät reagoi huutaviin ihmisoikeusrikkomuksiin, niin näiden ongelmien esiin nostaminen on sitten kansalaisten rohkeudesta kiinni. Arvostan Aino Pennasen rohkeutta."
Jos tuota oikein tarkkaan ajattelee niin ei siinä kaukana olla kehottamisesta ja vallankaan siitä kiihottamisesta.
Mutta hienointa koko aiheessa on se että Afganistaniaan voidaan taas siirtää luvattomasti Suomessa olevat vaikka vihervasemmistodemarit miten änkyröihtee.

"Maahanmuuttovirasto päätti: Afganistaniin voi palauttaa"

https://www.verkkouutiset.fi/maahanmuuttovirasto-p...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Miksi perussuomalaiset toistuvasti syyllistyvät kansankiihotukseen?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Rikos ei ollut kiihottaminen kansanryhmää vastaan vaan kiihottaminen väkivaltaan. Ehkä kansankiihottajan mantteli tuollaisellekin kiihottajalle sopii.

Turtiaisen omien sanojen mukaan suurin vääryys oli siis sen lisäksi, että oikeudenkäynti ajoittui hänen poliittisen uransa rakettimaisen nousuunlähdön hetkeen, ennenkaikkea se, että hänet tuomitsi mies, jolla oli Turtiaista pienemmät hauikset.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tällaiset julkiset itkut aivan asian vierestä antavat persuista kovin yksinkertaisen ja herkkänahkaisen kuvan. Turtiaisen osalta voi antaayhden tunnustuksen siitä, ettei tämä osallistunut keskusteluun. Katsotaan nyt, ottiko Marttinen siitä oppia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos oikeuslaitos olisi yhtä innokas haastamaan myös muita kuin perussuomalaisua poliitikkoja, saisi pelkästään täältä Uuden Suomen blokistaniasta muutaman syytteen päivässä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Olen seuranut Uuden Suomen blokistania mutta en ole havainnut kansanryhmien kritisointia muuten kuin perussuomalaisten osalta. Havaintojen perusteella tähän ei siis ole syytä.

Voit helposti osoittaa tämän vääräksi linkittämällä muun kuin perussuomalaisen blogiin missä kritisoidaan jotain kansanryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella.

Voin vaikka itse ilmoittaa poliisille jos tällaista näkyy.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Älä suotta ole huolissasi. Vaikka nuo kahden lauseen makkoset ovatkin kuivaa luettavaa, et ole syyllistynyt rikoksiin. Ihmisarvoa loukkaava puhe ei vielä kiihottamispuheiden tasolle yllä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Perinteisesti noin halveksiva suhtautuminen oikeuslaitokseemme ei ole kuulunut perinteisiin suomalaisiin tapoihin tai kulttuuriin.
Kyllä tämä pieni uuden normaalin todellisuus siihen muun rinnalle sopii mutta hieman integroitumista se vaatii tai tekevät itse elämästä itselleen hankalan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Timo Soinin aikana näitä hörhöjä vielä "harjattiin" persuissa. Nyt ei puheenjohtaja Halla-ahosta näköjään kuulu mitään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sillä on vähän oma lehmä ojassa, tuskin monikaan on unohtanut sitä, että tämä entinen kielitieteilijä, nykyinen nettikirjoittelija piti saamaansa tuomiota vain yhtenä mielipiteenä. Ja kuinka ollakaan, se sitten oli kaikista maailman ihmisistä saarnaamassa sormi pystyssä Pennaselle että soo soo noin ei saa tehdä! Ajatelkaa kaikkia niitä itkeviä lapsia jotka rääkyivät kun kone lähtikin 10 minuuttia myöhässä!

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Nyt ihan oikeasti hei. Mikä siellä persuissa oikein mättää? Ensin Ano kunnon junttityyliin kirjoittaa miten SPR on tuhottava vihollinen ja kehtaa tulla vielä tänne uhriutumaan mutta ylläri ylläri, kaikki huoneen lämpötilaa korkeamman äo:n omaavat haukkuvat hänet suohon.
Melkein kuin se ei olisi tarpeeksi paha, joku muukin persu ei näe Anon teksteissä mitään vikaa.

On aika rankkaa vastustaa muiden puolueiden tekemää politiikkaa kun ainoat, ketä voin äänestää käyttäytyvät kuin luolamiehet.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Vaikken SPR:stä niin hirveästi pidä, niin Anon uhkailu ei heitä vastaan oikein ollut ja tuomio siltä osin oli ihan oikeutettua.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja siitä tuomitseminen menee mielestäni samalla tasolle kuin jumalan pilkkalait.

Toimituksen poiminnat