Jussi Marttinen

Kuka on Suomalainen?

Iltasanomien vaalitenttiä 17.1.2019 katsottuani poimin muutamia havaintoja, mitkä kiinnostivat minua, sekä varmasti kiinnostavat suurestikin äänestäjiä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholta kysyttiin, etnonationalismista, joka on viime aikoina puhuttanut PS-nuoriakin. Kuten myöskin kysymys, kuka on suomalainen?

Halla-aho vastauksessaan laittoi PS-nuorten kannanotot etnonationalismista suurimmaksi osaksi nuoruuden piikkiin eikä pitänyt sitä politiikan tekemisen kannalta tärkeänä asiana.

Sen sijaan häntä askarruttavat kysymykset koskevat haittamaahanmuuttoa, joka kohdistuu Suomeen.

Kuten arvata voi, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei ymmärtänyt, miksei Halla-aho tuominnut PS- nuoria.

Vastauksessaan hän kertoi, että hänen kanssaan asioista saa olla eri mieltä. Sekä esitti kysymyksen Li Anderssonille, joka on suomenruotsalainen, että mikäli Halla-Aho muuttaisi Somaliaan ja saisi Somalian kansalaisuuden olisiko hän Anderssonin mielestä silloin somali.
Vastausta Li Anderssonilta ei saatu.

Lisäksi Halla-aho muistutti siitä tosiasiasta, että Suomen kielessä ei ole etniselle suomalaiselle erillistä sanaa, vaan kaikki kansalaisuuden saaneet ovat suomalaisia.

Tämän asian käsittelyssä tuli selväksi, että niin vasemmistossa kuin myös vihreissäkin, kaikkia ulkomaalaisia, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuuden, tulisi pitää suomalaisina.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, myöskin tiesi kertoa, että ulkomaalaistaustaisia, joilla toinen vanhempi on suomalainen, olisi noin seitsemän prosenttia Suomen väestöstä.

Nykyisin siirtolaisia jotka ovat tulleet milloin mistäkin maasta, Suomen kansalaisuuden saatuaan pidetään suomalaisina, eikä heitä ole eroteltu mitenkään kantasuomalaisista, tätä käytäntöä pidän nykyisin yhtä vanhentuneena, kuin YK:n Geneven pakolaissopimustakin.

Halla-aho toi myöskin esille asian, jota julkisuudessa ei olla käsitelty.
Suomen passi on maailman arvokkaimpia asiakirjoja, jolla päästään lähestulkoon kaikkialle. Silti meidän kansalaisuus on tietyllä tapaa automaatio.

Esimerkiksi 4 vuotta Suomessa ollut maahanmuuttaja / pakolainen lähtökohtaisesti saa kansalaisuuden, ja näin ei mielestäni saisi olla, kuin painavista syistä.
Sanottakoon vaikka, että mikäli maailmankuulu näyttelijä Ranskasta haluaisi saada Suomen kansalaisuuden, ja tulla maksamaan veroja Suomeen. En lähtökohtaisesti vastustaisi asiaa, mutten myöskään pitäisi häntä suomalaisena, vaan Suomen kansalaisuuden saaneena ranskalaisena.

Kuten edellisessä mielipide kirjoituksessa kirjoitin, tilastoinnissa mitä Suomessa tehdään eri väestöryhmien osalta, on paljon parantamisen varaa.

Pohdiskelussani kirjoitin, että Suomen kansalaisuuden saaneet maahanmuuttajat, tulisivat olla esimerkiksi eroteltuna uussuomalaiset ja kantasuomalaiset.

Iltasanomien tentin katsottuani, parhaana tilastointi tapana pitäisin kuitenkin maasta josta on muutettu Suomeen ja Suomen yhdistelmää.
Esimerkiksi Suomen Somalialainen, Suomen Irakilainen, Suomen Amerikkalainen ja niin edelleen, koska se mitä Jussi Halla-aho sanoi, on mielestäni täysin totta.

Eikö suomalainenkin ole oma etninen ryhmänsä, kuten, saamelaiset, tataarit, juutalaiset ja niin edelleen? Eikö maahanmuuttajallakin ole oma etninen taustansa.

Lopuksi haluan sanoa, että tilastoinnista hyötyisivät kaikki osapuolet, lukuun ottamatta niitä, jotka syyllistyvät toisia ryhmiä enemmän rikoksiin.
Li Anderson piti tällaista etnisten ryhmien vertailua huonona, koska näki, että seurauksena olisi syrjintä.

Tästä asiasta olen täysin eri mieltä, vertailuja meidän juuri täytyy tehdä. Esimerkiksi Suomeen muuttaneet saksalaiset tuovat taloudellisesti Suomen yhteiskuntaan enemmän, kuin saavat tulonsiirtoina.
Nyt heidätkin helposti leimataan muiden ulkomaalaisten tekemien rikosten vuoksi.

Puhumattakaan Suomessa tapahtuneissa raiskausrikoksissa joissa ruotsalainen on syyllisenä.
Siinä kantaruotsalainen on todennäköisesti sekoitettu Ruotsin kansalaisuuden saaneeseen henkilöön.

Muistatte myöskin varmaan, menneiltä vuosikymmeniltä ohjelman poliisi tv:n, jossa joka viikko uutisoitiin tummien tekemistä raiskauksista, eräs etninen ryhmä ei pitänyt kyseisistä uutisoinneista ja he olivat suomen romanit, koska he syyllistettiin rikoksista joita he eivät tehneet.

Minulle näet koulussa opetettiin, että romanit ovat tummia.

Asioita kannattaa myöskin usein pohtia omasta näkökulmasta, siksi voinkin sanoa, että mikäli joutuisin Suomesta muuttamaan vaikkapa Jamaikaan, ja saisin kyseisen maan kansalaisuuden.

Toivoisin, että passissa olisi nähtävillä, että olen Jamaikan kansalaisuuden saanut suomalainen, koska sehän minä silloin olisin.
En pystyisi sisäistämään itseäni jamaikalaiseksi, siinä ei kotouttamiset auttaisi, vaikka kuinka väitettäisiin toisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

"Kuka on Suomalainen?"
No esim. Lippe ja Kari.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä nyt sitten on vain haittapersupuolueen mielipide.

Ei mikään yleinen mielipide.

Etnonationalismi on persujen uusi normaali.

Tommi Mäkinen

Et muuta jaksanut öyhöttää kuin ton, niin miksi piti edes vaivautua haittaritala? :D

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Samaa mieltä aloittajan kanssa. Olisi syytä puhua etnisistä ryhmistä suomessa. Mitä pahaa siinä mukamas on. Selventäisi vain asiaa. Tuskin esim.somalit irakilaiset juutalaiset ym eres sitä moittisi, eikö jokainen ole ylpeä omasta maastaan josta on tänne muuttanut

Tommi Mäkinen

Tiina Wiikiltä pohdiskelua eiliseltä:

"Tiina Wiik
18 tuntia

Li Andersson pöyristeli IS:n vaaliväittelyssä sitä, että persunuorten mukaan hän ei ole suomalainen, koska hän on suomenruotsalainen. Hän siis itse samalla ilmoitti identiteetikseen suomenruotsalaisen - ei suomalaisen tai ruotsinkielisen suomalaisen.

Suomenruotsalaisethan ovat sananmukaisesti ruotsalaistaustaista väestöä, joka asuu Suomessa, samoin kuin amerikansuomalaiset ovat Amerikassa asuvaa suomalaisväestöä. Ja suomenruotsalaisuus luonnollisesti on aika poissulkeva identiteetti.

Kyseessä on enemmän kuin ero äidinkielessä, minkä osoitti huomaamattaan myös rasisminvastustelija Petra Nyqvist kutsuessaan Dmitry Gurbanovia ruotsinkieliseksi. Eikö Dmitry ole suvaitsevaisuusopin mukaan suomenruotsalainen, jos ero suomalaisiin on vain kielellinen? Toisessa keskustelussa Andre Wickström sanoi, ettei voi mitään suomenruotsalaisuudelleen. No, jos ero on tosiaan vain kielellinen, eikö asia hän lakkaisi olemasta suomenruotsalainen, jos ilmoittaisi suomen viralliseksi äidinkielekseen?

Tietysti Lin pöyristelyn ytimessä oli se vanha vihervasemmiston ajatus, että kaikilla muilla on oikeus poissulkevaan identiteettiin paitsi suomalaisilla. Jokainen vähemmistö saa pitää oman erityisidentiteettinsä, jota suomalainen ei koskaan voi saada, mutta suomalaisten olisi hyväksyttävä kaikki halukkaat suomalaisiksi kuin suomalaisuus olisi joku sateenvarjokäsite, jonka alle mahtuvat kaikki maailman heimot.

Vedotaan siihen, että jotkin muut etnisyydet ovat olleet täällä vuosisatoja, joten he ovat suomalaisia. Näin sanovat eivät kylläkään näe buureja afrikkalaisina, vaikka vuosisatoja hekin ovat Afrikassa asuneet. Samoin vähemmistöillä on oikeus olla ylpeitä omasta erityisestä etnisyydestään, mutta kun suomalainen edes toteaa, että tosiaan nämä vähemmistöt ovat eri etnisyyttä kuin suomalaiset, kiljutaan valkoista ylivaltaa. Huoh."

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Suomenruotsalaisista suuri osa on kautta aikojen Suomessa asuneiden sukujen jälkeläisiä, vaikkapa Savosta tai Kainuusta, joiden koulupolku tai asema on johtanut kielen vaihtoon ruotsiksi.

Suomenkielisissä taas on paljon niitä, joiden tiedetyt kantavanhemmat ovatkin muuttaneet Ruotsista, mutta suku on saattanut jopa liittyä fennomaaneihin ja kiihkosuomalaisiin. Ruotsinkielen käytöstä jyrkästi kieltäytyviin.

Rannikoilla on havaittavissa joitain kulttuurisia erityispiirteitä , mutta on hyvin kyseenalaista liittää niitä etnisyyteen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Sananvaihdon blogissa kuvatusta keskustelusta näette autenttisena sekunnilleen videoituna katsomalla Hesarin uutisen https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005968743.html ja scrollaamalla sivua alaspäin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muistatteko kun lokakuussa 2015 tv:n A2-pakolaisillan lopuksi laulettiin "Olen suomalainen" käsinkosketeltavassa euforiahengessä hauskana mutta ilmeisen yliampuvana tuputuskotouttamistemppuna? Turvapaikanhakijat velvoitettiin osallistumaan heille vieraalla kielellämme yhteislauluun, 80-luvun italiaisbiisin Sono italiano pohjalta tehtyyn uuskansanlauluun.

En tarkoita yksin määritelmällistä ristiriitaa todetessani, että paikalla olleista ulkomaalaisista ei yhdestäkään tule koskaan suomalaista. Turvapaikan saaneelle maahanmuuttajalle mahdollisesti myönnettävä Suomen kansalaisuushan ei muuta ketään suomalaiseksi elinikänään: http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&ai...

Oulun raiskausvyyhdessäkin mukana oli kuulemma 'suomalaisiksi' tilastoituvia rikoksentekijöitä, ks. Rikostilastointi kansalaisuuden vai kansallisuuden mukaan? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267652-r...

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Olen samaa mieltä Halla-Ahon kanssa tästä. Nuoruuden piikkiin..

Tiina Keltanen

Suomalainen on valkoihoinen ja isäsi,isoisäsi,isoisoisäsi oli sotimassa tämän maan puolesta!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Aivan kuten Suomen juutalaiset, mustalaiset, tataarit ja monet muut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sairas avaus.

Jos Halla-aho saisi Somalian kansalaisuuden, hän olisi tietenkin somali, joka voisi kutsua itseään somaliansuomalaiseksi, jos haluaisi. Jos Marttinen saisi Jamaikan kanslaisuuden, hän olisi tietenkin jamaikalainen, joka voisi kutsua itseään jamaikansuomalaiseksi, jos haluaisi.

Toivon vilpittömästi, että molemmat muutot myös tapahtuisivat.

Historiallisesti hillittömintä on, että Marttinen on huolissaan erityisesti saksalaisista, jotka "leimataan muiden ulkomaalaisten tekemien rikosten vuoksi".

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos kaivataan vanhoja, joidenkin mielestä parempia aikoja, niin suomalaisia ovat Suomena tunnetun alueen asukkaat. Myös muualta tulleet.
Termillä tarkoitetaan siis suurinpiirtein nykyistä Varsinais-Suomea, ja asukkailla paikallisten lisäksi Itämeren satamien kautta tulleita maahanmuttajia.

Tämän, monen validiksi omaksuman näkemyksen mukaan hämäläiset, savolaiset ja karjalaiset eivät ole suomalaisia, eivätkä olisi tuon aikakauden mukaan itseään suomalaisina pitäneetkään. Tuskin sellainen asia silloin mitään merkitsi.

Jos taas mennään nykypäivään niin Suomen passi riittää. Muuten tuolla suomalaisuudella ei ole pahemmin mitään merkitystä.
Varsinkin kun nykyisin moni perustelee öyhöttämistään juuri suomalaisuudella. Ikävää jos nuo asiat samaistetaan.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Charlie Chaplin piti itseään maailmankansalaisena. Isänmaallisuus on vanhanaikaista.

En ole koskaan ollut erityisen suomalainen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kansallisvaltio on historian jatkumossa kuitenkin aika uusi tulokas. Siihen kytketyn nationalismin varjolla on kuitenkin saatu paljon pahaa aikaan. Pienemmässä mittakaavassa kansallisuustunne on tuonut myös toivoa. Aika aikaa kutakin.
Nyt kaiken maailman öyhöttäjät tekevät kovasti töitä jotta se loppukim arvostus kannsallisuusmielisyyttä kuihtuisi.

Ehkäpä nyt eletään aikakautta jolloin nuo savijalkaiset jättiläiset alkavat horjumaan kun niiden olemassaololle ei enää olekaan sellaista perustetta jota ei voisi saavuttaa muutenkin, vähemmin riesoin.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kansallismielisyys on nousussa ja kansainvälisyys laskussa. Kansallisuus merkitsee sitä, että jokin isompi yksikkö pysyy poissa omalta alueelta (EU, Nato, USA, Venäjä, TTIP jne.). Kansallismielisyys ei tietenkään ole tavoitetila sen enempää kuin kehon immunologinen järjestelmä on, se on väline. Kansallisen ja paikallisen vääristymän voi ajoittain torpata mutta kansainvälinen vääristymä voi jyrätä kokonaisen mantereen. Toisaalta, tällainen jyrääminen voi olla hyväksi, sitten voi aloittaa alusta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Suomalaisista melkoinen joukko on jo pelkästään viimeisten vuosisatojen aikana eri euroopan maista tänne muuttaneiden jälkeläisiä. Ollakseen johdonmukaisia etnopersujen ei pitäisi hyväksyä heitä suomalaisiksi. Mutta näin he eivät koe, vaan pitävät ei-suomalaisina vain ei-eurooppalaisia tänne muuttaneita. Kyse on vain rasistisesta rotujattelusta, jolla on perussuomalaisten joukossa todennäköisesti paljon suurempi kannatus kuin ovat julkisesti valmiita myöntämään.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Eikö suomalainenkin ole oma etninen ryhmänsä, kuten, saamelaiset, tataarit, juutalaiset ja niin edelleen? Eikö maahanmuuttajallakin ole oma etninen taustansa."

Kai suomalaisuuden voi sanoa olevan etnisyys siinä missä muutkin, mutta miksi sen pitäisi mihinkään vaikuttaa tai missään näkyä? Kansalaisuus-status erikseen, koska kuten Halla-aho sanoi, se ei välttämättä tarkoita samaa asiaa kuin suomalainen. Äidinkieli on aivan hyvä keino jos tilastoja halutaan väsäillä.

"Toivoisin, että passissa olisi nähtävillä, että olen Jamaikan kansalaisuuden saanut suomalainen, koska sehän minä silloin olisin."

Entäpä jos passiisi merkittäisiin, että olet 1/2 suomalainen, 1/4 ruotsalainen, 1/4 lappalainen, 1/16 romani ja 1/16 juutalainen? Etnonationalisteissa huvittaa se, että he eivät viisauksissaan näe nenäänsä pidemmälle. Mihin laitat rajat kun alat luokitella ihmisiä?

Ennen pitkää huomaatkin, ettet olekaan riittävän puhdas ja sitten joku persunuorten etnoidiootti vaatii, että sinut ajetaan maasta verotuksella.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Varmasti tuolla etnisyydellä on aikansa ja paikkansa vaikkapa tieteen parissa, mutta normielämässä en tarvitse koko käsitettä.

Kansalaisuus on merkittävä arkipäiväinen asia. Suomen kansalaisuuden saanut ihminen on yhtä suomalainen, kuin kuka tahansa muu. Ei ihonvärillä tai etnisyydellä pitäisi olla mitään merkitystä kenellekään. Ne kun eivät sinänsä ole "määrääviä tekijöitä". Uskonnot ja tapakulttuurit voivat olla ongelmallisia, eivät ihon pigmentti tai syntyperä.

Toimituksen poiminnat