Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Brexit EU

Pohdintoja Brexitistä

Brexit on eittämättä tulevan viikon puheenaiheista tärkein.  Meille ainakin kerrotaan, että käsillä ovat ratkaisun hetket ja sopimukseton tila romahduttaa kaiken.

Mitä Jeesus tekisi?

"What Would Jesus Do? on suosittu hokema, joka kutkuttavasti yhdistää amerikkalaista abortinvastustajarepublikaania ja vasemmistolaista sekulaarihumanistia. Molemmat luultavasti ajattelevat, että Jeesus tekisi oikein. Ja tietävät (Jeesuksen puolesta) mikä on oikein. Toisen Jeesus on militantti valkoihoinen konservatiivi, toisen taas vapaa- ja hellämielinen hippi.

Huuhaata Brexitistä tiedemiehiltäkin

Skotlannin hallitusta Brexit-asioissa neuvova professori Anton Muscatelli kertoo, että Skotlannin kannalta yksi suurimmista Brexitiin liittyvistä riskeistä olisi vapaan liikkuvuuden rajoittaminen. Professori antaa totuutta väärentävän lausunnon. EUlla ja Englannin, Walesin tai Skotlannin työvoimansaannilla ei ole mitään yhteistä. Ja Skotlannin yliopistoihin tullaan lukemaan, vaikkei opiskelu olisi täysin ilmaistakaan. Brittein saarille on päässyt töihin ja asumaan viimeiset vuosisadat ilman EUtakin.

Brexit patti

Brexit ja EU on pelkkä muodollisuus, jos noudatetaan direktiivejä. Mistä tulee noin 40 miljardin erimielisyys. Aika paljon on säännöissä niin sanottu klappia jos kaksi osapuolta päätyvät 40 miljardin eroon toistensa laskelmista.

EU:n 60 miljardia vastaan Mayn esittämään 20 miljardia. Kuka siellä osaa matematiikkaa?

Jos oikeasti ajatellaan, niin demokratian hintalappuahan tuossa mietitään. Britit äänestiuvät laillisesti itsensä ulos EU:sta, mutta nyt heidän laskelmansa heittävät tosi pahasti, jos verrataan EU:n laskelmiin.

Brexit aiheuttaa kuluja paitsi briteille, myös Suomelle ja suomalaisille

EU:sta on totisesti haettu esiin kaikki mahdolliset viat.  Paljon on puhuttu myös EU:n byrokratiasta ja sen haitallisuudesta monien eri asioiden yhteydessä. Vähemän puhutaan yleensä EU:n eduista, esimerkiksi siitä millä tavalla EU vähentää byrokratiaa.

Suomen tulli on nyt julkaissut laskelman jonka mukaan brexit, eli Englannin eroaminen EU:sta, saattaa aiheuttaa suomalaisille vienti- ja tuontiyrityksille jopa 100 miljoonan euron byrokratiakustannukset.  

EU:n haitallisuus UK:n kalastuselinkeinolle päättymässä?

Brexit-myönteiseksi arvioimani Daily Express -lehti uutisoi nettisivullaan siitä, miten EU:n kalastusoikeuksien menetys UK:n eli Ison-Britannian vesillä vaikuttaa hollantilaisiin kalastajiin. Näiltä saattaa elinkeino loppua. On kuitenkin hyvä huomata se, että UK:sta loppui monen kalastajan elinkeino, kun maa liittyi EU:hun. Tästä todisteena mm. yksi kommentti Daily Expressin artikkelissa ja Wikipedia-artikkeli.

Keinot paikalliseen vaikuttamiseen heikkenevät EU:ssa

Ruotsissa kunnissa ei enää olisi mahdollista päättää tuulivoimaprojekteista. Suomessa käytännössä kunnilla olisi vielä päätöksenteko-oikeus tästä jäljellä viimekädessä. Mutta englantilaiset asukkaat saavat nyt päättää paikallisella tasolla tuulivoimasta. Suomi kuitenkin saattaa seurata Ruotsia tässäkin asiassa? Nyt jo näyttää selvältä, että meluun liittyvässä tutkimuksessa Suomen hallitus on ottanut ohjaimet käteen. Saksalaisen esimerkin mukaan meluasiat alistetaan toimikunnalle, joka istuu asian päällä niin kauan kun on tarve. Mitään haittaa ei melusta ole viimeisimmän tutkimuksen mukaan.

EU haluaa vahingoittaa UK:ta?

Isossa-Britanniassa ilmestyvän Daily Expressin nettiversio väittää, että EU:n Brexit-neuvottelijoiden tavoite on saattaa Iso-Britannia, eli UK, huonompaan asemaan kuin sillä oli EU:n jäsenenä. Perusteluna mainitaan, ettei EU:lla olisi muuten mitään virkaa. Niinhän se tietenkin onkin, että jos EU-mailla menee paremmin EU:sta eroamalla, ei jäsenyydestä ole kuin haittaa.

Iso-Britannian sotkuinen soppa

Lapsen odotusajan eli 9 kuukauden verran on muhinut Brexit-prosessin valmisteluvaihe. Hakemus eroprosessin käynnistämiseksi vietäneen Brysseliin muutaman päivän kuluessa. Sen lisäksi, että poliittiset rakenteet ovat olleet koetuksella ja kansa jakautunut kahteen leiriin, uutta ratkaistavaa tulee joka päivä. Miten moni lienee laittanut merkille, että nyt ovat naiset veneitten keulassa. Toisaalta alkaa olla niin tiukat paikat, että miesten on viisaampi pysyäkin klubeillaan. Niitähän siinä maassa riittää.

Suomen selkänoja on EU

Suomen vientikauppa tulee nojaamaan entistä vankemmin EU:n sisämarkkinoihin. Huolimatta Brexitistä. Näin uskon. Vientikaupasta yli 50 % suuntautunee jatkossakin jäljelle jäävään 26 EU-maahan. Saksa, Ruotsi, Hollanti ja Ranska vastaavat puolestaan yli 60 % viennistämme EU-maihin (ilman Iso-Britanniaa perustuen 2015 tilastoihin). Mitenkä sitten ”uuden EU:n” yritysmaailma tulee suhtautumaan Theresa Mayn julistuksen mukaiseen Iso-Britannian kovaan irtaantumiseen (Hard Brexit)? Tästä antaa viitteitä Saksan teollisuus ja kauppakamari (DIHK) ykköstykkinsä Volker Treierin suulla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä