Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hierarkiat

Kun kansalaisia alkaa katoilemaan

Kenties olet huomannut kuinka eräissä Facebook-ryhmissä päivityksiä katoilee ilman selitystä, vaikka ne olisivat vain lievästi rikkoneet sääntöjä. Ja pahimmissa tapauksissa katoilee jo ihmisiäkin ilman selityksiä, ilman varoituksia, jos he tietämättään ovat poikenneet tapakulttuurista, naureskelleet väärille asioille tai loukanneet jonkun arvovaltaisen henkilön tunteita. Meno on joskus aika tiukkapipoista, vähän pelottavaakin. Ja pelottavinta kaikessa on se, miten yhteisöllinen käyttäytyminen virtuaalisissa ympäristöissä heijastelee todellisen maailman konflikteja ja hirmuvaltoja.

Totteleminen on sairaus

Ihmiskunnan hirviömäiset piirteet, jotka näyttäytyivät pahamaineisesti juutalaisten joukkotuhossa alkavat pikkuhiljaa selvitä myös tieteelle. Pahuuden toteutumisen dynamiikka vaatii kahdenlaisia ihmisiä ja muutamia rakenteita, jotta suurimmat hirvittävyydet voivat tapahtua.

Ensimmäisenä tietenkin tarvitaan ihmiskunnan pohjasakka, eli narsistit ja psykopaatit, jotta meillä on pimeyden ydin. Toisekseen tarvitaan rakenteet, jotka mahdollistavat pimeyden voimien saavan sellaisen otteen yhteiskunnasta, että pimeys voi levitä laajalle ja aihettaa maksimaalisen pahan.

NSR - Nyt Saa Riittää - Ei yhdistykselle!

Hierarkian peikko kummittelee keskuudessamme. Wanhat mädät ja hapattuneet ajatukset, joita soveltamalla nykyinen kestämätön tilanne on synnytetty on kaivettu arkuistaan uhkaamaan NSR:n toimintaa.

Hierarkian peikko lähestyy NSR:ää ehdotuksessa tehdä NSR:stä yhdistys ja vieläpä yhdistys, jolla on paikallisosastot, joilla on nimetyt johtajat ja jotka arvatenkin ovat jonkin tiukasti määritellyn ja juridisesti sidotun politbyroon (eli johtokunnan) alamaisuudessa.

 

Sivilisaatiokritiikkiä kulttuuriharhan näkökulmasta

Kulttuuri on jaettu ja yksityinen kokemus ihmisyydestä. Se on yhteinen ja yksityinen ajatusten summa, joka muodostaa jokaisen ihmisen tajuntaan kuvan paitsi hänestä itsestään, myös kaikesta muusta. Tässä mielessä kulttuuri ei ole vain taidetta, traditioita, tai muuta jatkuvuuden kokemusta. Se on nimi kaikelle inhimilliselle kokemukselle. Myös puhtaasti ruumiillinen on enemmän kuin biologiaa, sillä kaikki kokemuksemme suodattuvat kulttuurilinssin läpi. Yksi esimerkki tästä on vaikkapa se miten eri maissa diagnosoidaan sairauksia.

Hierarkisten rakenteiden kritiikki

Maailmassa on monia instituutioita. Jotkut niistä on järjestetty libertaarisesti, toisen hierarkisesti. Mikä tahansa libertaarinen tai anarkistinen yhteiskunnan tarkastelu keskittyy hierarkisten instituutioiden kritiikkiin pyrkimyksenään poistaa ne niissä yhteyksissä kun niiden olemassaoloa ei pystytä oikeuttamaan. Tätä kritiikkiä on paljon liikkeellä nykyään, kun miltei jokaista valtion virkamiestä pidetään idioottina sekä suuryrityksen johtajaa roistona.

Psykopatia pesii työpaikan hierarkiassa

Taloussanomat raportoi itsestäänselvyydestä: narsistit, psykopaatit ja ikävät ihmiset menestyvät työelämässä. Mielestäni tämä epä-älyllinen rankutus siitä, että maailma on väärin saisi loppua.

Seksuaalinen markkina-arvo vai seksuaalinen hierarkia?

Kirjoitin marraskuun lopussa Henry Laasasen teoriasta “naisten seksuaalisest vallasta”. Edellisessä kirjoituksessa argumentoin miksi “naisten seksuaalisen (yli)vallan” teorialla ei ole todellisuuspohjaa edes Laasasen oman kirjan mukaan, tässä kirjoituksessa selitän  miksi on mielekkäämpää puhua seksuaalisista hierarkioista kuin seksuaalisesta vallasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä