Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hoiva

Hallituksen hoivastrategia: uskonto 10, laskento 4?

Katselin uteliaana eilen tietokoneeni ruudulta, kun Suomen tuleva pääministeri Antti Rinne julkisti hallituksensa kokoonpanoa Helsingin Oodi-kirjastossa.  Hallituksen ohjelmahan olikin jo - perinteiseen tyyliin - vuodettu lehdistölle pari päivää aiemmin.

Pienet asiat ovat suuria

PIENET ASIAT OVAT SUURIA

Olemme tottuneet siihen, että poliitikkojen pitää puhua suurista asioista. Nämä nousevat medioissa esille ja niistä kiistellään ja väitellään eli tehdään politiikkaa.

Ihmisiä lähellä olevat asiat nousevat harvemmin politiikassa esille, vaikka juuri ne merkitsevät enemmän elämäämme ja elämän laatuun. Yleinen turvallisuus kaduilla, liikennevälineissä ja asemilla kaikkina vuorokauden aikoina vaikuttaa jokaisen elämän laatuun ja viihtyisyyteen.

Kunnan hankintapolitiikka voi johtaa huutolaisjärjestelmään

Markkinaoikeus on antanut 7.2.2019 päätöksen kuuden Siun Soten alueella toimivan hoiva-alan yrityksen valitukseen. Kyseessä on sosiaalisen tehostetun palveluasumisen kilpailutus.  Siun sote toimii 14 kunnan alueella ja sen palveluksessa on noin 7 000 työntekijää.  Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on 72 miljoonaa euroa. Valituksen jättivät kuusi alueella pitkäaikaisesti toiminutta yrittäjää.

MInä ja muun maan mustikat

 

Ilma on tiheänä puhetta siitä, miten synnyinmaahamme tulee muista maista pakolaisia. He ovat usein ihmisiä, joita vainotaan heidän kotimaassaan. Minulle sopii, että heitä tulee myös Suomeen elämään tässä maassa tämän maan tavalla.

Valinnanvapautta ja valvontaa

Tarinan mukaan matkalainen ihmetteli Lontoossa, kuka on vastuussa leivän toimittamisesta kauppoihin. Hänen täytyy olla todella pätevä ihminen, koska kauppojen hyllyt olivat täynnä leipää ja kauppojen edessä ei ollut jonoja. Paljastui, että kukaan ei ollut vastuussa leivän tuotannon ja jakelun järjestämisestä. Lontoon esimerkki kuvaa tilannetta, jossa viranomaiset ja yrittäjät toimivat omalla osaamisalueellaan.

Ajattelu, arvostelukyky, omatunto

Esperin extoimitusjohtaja Marja Katriina Aarnio-Isohanni sanoo, että ”pääpaino on työssäni ollut kasvussa ja kannattavuudessa, ja henkilöstöasiat ovat jääneet liian vähälle huomiolle.” Hänen valtansa ja valtaverkostonsa on ollut käsittämätön. Millainen on ihminen, joka unohtaa ihmisen. Mieleen nousee Hanna Arendet, merkittävä poliittinen teoreetikko, joka mietti tätä kysymystä Adolf Eichmannin oikeudenkäynnin todistuksessa. Oikeudenkäynnissä Arendetiin teki vaikutuksen Eichmanin persoona kaikessa banaaliudessaan.

Tuettu hoivavapaa lisää valinnanmahdollisuuksia huolehtia omaisista​

Meistä moni huolehtii ja kantaa vastuuta ikääntyvistä omaisista jossain elämän vaiheessa. Entistä useampi hoivaa läheistään palkkatyön ohessa. Kun omainen tarvitsee apua ja hoivaa, on työelämässä oltava ihmisen niin halutessaan nykyistä helpompaa yhteensovittaa työ ja läheishoiva.

 

Kansalaisten vuosikatsastus

Eilen Yle uutisoi Lieksan syrjäkylillä asuneesta erakosta, joka eli 14 vuotta ilman työtä tai yhteiskunnan tukia. Veli oudoksui sitä, miten vähän erakon elämä hetkautti viranomaisia:

– Eikö verottajaa kiinnosta se, mistä sinä saat tuloja? Teetkö pimeää työtä vai millä sinä elät, kun et saa mistään myöskään avustuksia? Tämä minua ihmetyttää.
– Suomi sanoo olevansa jokinlainen hoivavaltio, mutta minä taidan olla eri mieltä siitä asiasta.

Mummojen ja pappojen uudet yhteiskoditYLE aloitti Hoivakoti-kuntoon kampanjan maanantaina 22.9.. Tässä on aloitukseni asiaan.

 

Suurin ongelma on itse rakennukset, nämä laitokset, jotka on rakennettu 60-70–luvuilla. Ne on räjäytettävä maan tasalle.

 

Niissä ei voi kukaan tervejärkinen viihtyä tai tuntea oloa kotoisaksi millään lailla. Ne ovat vastenmielisiä rakennusmateriaaleista ja värimaailmoista lähtien, jatkuen kaikkeen, mitä nämä laitokset ovat niin sisältä kuin ulkoa.

 

Kutistuva elämä

Suomalainen kansa ikääntyy. Tämän voi ottaa joko haasteena tai mahdollisuutena. On ikäpommia ja heikkenevää huoltosuhdetta ja toisaalta loppumaton voimavara hiljaista tietoa ja kansantaloutta tukevia suuria eläkkeitä. Mutta on myös vanhuutta, joka kutistuu.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä