Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Huippukokous

Ex-suurlähettiläs: ”Putinia kohdeltava henkilönä, joka määräsi hyökkäyksen”

Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul kysyy suoraan, miksi Trump itse ei ole edes myöntänyt Venäjän tehneen mm. presidentinvaalien manipulointiin tähdännyttä kyber/hybridihyökkäystä, puhumattakaan että olisi tehnyt jotain estääksesi uudet vastaavat tapahtumat.

Jakavatko Trump ja Putin Suomen?

Eivät jaa, ainakaan geopoliittisestisen sijaan mielenosoittajat saattavat jakaa suomalaisten ihmisten mielipiteet kahtia omalla Trump-vastaisuudellaan. Myönnän siis, että otsikkoni on klikkijournalismin multihuipentuma, jolle vertoja voi vetää vain aiheeseen liittyvä mätäkuinen sensaatiojournalismi.

Suomi ideoi pakotepurkutiekartan, josta Trump ja Putin voivat sopia Helsingissä?

Suomen rooli pakotteidenmadaltajana voi sittenkin olla oletettua keskeisempi.  Nimettömien diplomaattilähteiden mukaan pelkkä geomaantiede ja logistis-poliittinen pragmatiikkanäkökohta eivät riittäneet perusteiksi Suomen valinnalle huippukokouspaikaksi. Ei liioin Kremlin uskottu tarve pitää luoteisnaapurinsa poissa Natosta uskottelemalla tämän olevan jotenkin elämää suurempi tekijä välikädenroolissaan eli "isäntä"maana. Trumpin itsekorostusoikkuilu on liian kevyt selitys sekin, ja Niinistön kokoustilantyrkyttämistaito niin ikään. 

Paljonko Helsingin huippukokous maksaa Suomelle?

Putinilla on maailman tiukimpiin kuuluvat turvatoimet hänen liikkuessaan Venäjällä. Yhdysvaltojen presidentillä on totta kai myös erittäin tiukat ja kalliit turvallisuusjärjestelyt. Kokousta pitää kuulemma järjestellä, suunnitella ja valmistella viikkoja tällaisten asioiden takia. Muutaman tunnin takia.

Suomi joutuu ilmeisesti (?) maksamaan itse nämä kustannukset lukuun ottamatta molempien presidenttien omaa henkivartijajoukkoa, jotka tulevat Suomeen käyttäytymään isännän elkein.

JOULUKUUN EU-HUIPPUKOKOUS – EI PAKKOMAAHANOTTOA TAKAOVENKAAN KAUTTA

Eurooppa-neuvosto kokoontuu 17.–18. joulukuuta 2015 EU-huippukokoukseen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin kutsukirjeessä Eurooppa-neuvoston jäsenille todetaan seuraavaa:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä