Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Ilmastosopimus

Metsien aktiivinen käyttö kasvattaa metsien ilmastohyötyä

Olin yksi EU:n neuvottelijoista Pariisin ilmastosopimuksessa. Sopimuksessa metsien merkitys nousi uuteen arvoon. Pitkän aikavälin tavoite ilmastonmuutoksen pitämiseksi siedettävänä on ihmistoiminnan päästöjen ja luonnon hiilinielujen tasapaino. Metsien tarjoama hiilinielu on tässä avainasemassa. Metsien ja biotalouden merkitys on myös suuri, kun maailma pyrkii eroon fossiilitaloudesta.

 

USA ja pakotteet?

Yhdysvalloista kuuluu sitä tavallista. Predentti Trump on lunastanut jälleen yhden vaalilupauksistaan ja päättänyt, että USA irtisanoutuu pariisin ilmastosopimuksesta. Toki hän on tarjoutunut tekemään uudistetun sopimuksen paremmilla ehdoilla, mikä ei liene mahdollista.

Trumpin Amerikka vastaan muu maailma

Tiputetaanko käenpoika pois pesästä?

Trumpin USA päätti paskoa yhteiseen puuropataan loikkaamalla ulos ilmastosopimuksesta.

Muut yrittävät pitää kodin siistinä ja yksi paskoo pataan koska laiskaksi lihoneen Samulin on vaivalloista kävellä ulkohuussiin.

Onko muun perheen vaan siedettävä, "noo, se Samuli on vähän villi, eiköhän se mene aikanaan ohi".

Kun Venäjä ei noudattanut perheen pelisääntöjä, se pakotettiin nurkkaan häpeämään.

Trump vahvistaa EU:n ja Kiinan välistä kumppanuutta

Trumpin mahdollinen lopullinen ilmoitus vetäytymisestä, liittyen Pariisin ilmastosopimukseen, tulee vaikuttamaan laaja-alaisesti myös kansainväliseen turvallisuus- ja kauppapolitiikkaan. Erityisesti Kiinalle Trumpin ilmoitus lienee varsin ”mieluinen” uutinen. EU:n ja USA:n eriytyneet näkemykset koskien mm. ilmasto- ja vapaakauppasopimuksia avaavat Kiinalle aikaisempaa paremman neuvotteluaseman yhteistyön tiivistämisestä EU-maihin.

Pessimisteille pettymys - ilmastosopimus etenee

Sanotaan, että pessimistit eivät pety. Pessimistitkin  saattavat nyt pettyä, sillä  Kiina, USA- kaikkiaan  200 maata  ovat jo  mukana uudessa ja historiallisessa, ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävässä sopimuksessa, minkä Euroopan parlamentti ratifioi tiistaina YK:n pääsihteeri Ban Kii-Moonin läsnäollessa.

Tässä on jälleen esimerkki  siitä, kuinka globaalit ongelmat  vaativat  globaalia politiikkaa ja kuinka vaikeissa asioissa päästään askel askeleelta eteenpäin.  Ilmastonmutoksen torjunta on nyt globaalin politiikan ykkösasia.

Joko vihdoin nytkähti

 

Kiina on ilmoittanut allekirjoittavansa Pariisin ilmastosopimuksen. Jotta kyseinen sopimus olisi kattava, hyvin monen muunkin valtion olisi tehtävä sama asia 3 – 4 kuukauden sisällä.

Vaikka, sopimuksen on hyväksynyt 195 valtiota, on niistä vain pieni osa (23), allekirjoittanut sen. Jotta, siitä tulisi kattava, olisi 55 % sopimuksen alustavasti hyväksyneistä myös se allekirjoitettava, joka heidän osaltaan tarkoittaisi sitä, että he ryhtyisivät toteuttamaan sitä osaltaan.

Kiinalla on vapaalippu kivihiilen käyttöön

Pariisin ilmastosopimuksessa 195 maata hyväksyivät ilmastosopimuksen, jonka tavoitteena on hillitä ilmaston lämpenemistä vuoden 2020 jälkeen. Paikalla oli 150 maailman johtajaa mukaan lukien USA:n presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping. Jotta sopimus saatiin aikaan, niin Kiinalle annettiin erivapauksia päästöjen pienentämisessä. Iso sanoo, pieni anoo.

Kannattaako ilmasto pelastaa?

Lämpeneekö ilmasto? Kannattaako mitään tehdä? Auttaako sopimus?

 

Ilmasto lämpeni 1910–40-luvuilla. Tauon jälkeen lämpö nousi 1980–90-luvuilla ja etenkin 1998 El Ninon seurauksena. Taukojenkin ajan olivat ilmastoa lämmittävät hiilidioksidi- ja metaanipäästöt lisääntyneet rajusti. Päästöjen takana oli lisääntynyt teollisuus, kaatopaikat ja karja. Lämmennyt ilmasto myös sulatti soita, joista vapautui yhä enemmän metaania. Hiilinieluja hakattiin ja poltettiin.

 

Aika kääriä hihat

Millainen on ilmastosopimus, joka tyydyttää sekä Yhdysvaltoja, Saudi-Arabiaa että Kiinaa? Pariisista eilen saatu tulos ylitti odotukset, mutta koska sopimukseen oli saatava kaikki maat mukaan, olivat odotukset alhaalla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä