Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Je Suis Charlie

Sananvapauden teemapäivä - Mihin menet, sananvapaus?

"Sananvapaus ei lakkaa olemasta sananvapautta vain siksi, että olet eri mieltä."

Tänään, kolmantena toukokuuta, on sananvapauden teemapäivä. Mikäpä olisi parempi päivä muistella ranskalaiseen Charlie Hebdo-nimisen satiirilehden toimitukseen tehtyä terrori-iskua? Kahdeksan lehden toimittajaa kuoli ääri-islamistien kostaessa profeettansa puolesta.

Je suis trolli

Tammikuun 7. päivä kuluvaa vuotta tapahtunut terrori-isku Charlie Hebdo –lehden toimitukseen Pariisissa sai läntisen maailman johtajat puhumaan ja marssimaan sananvapauden puolesta. Mukana oli poliittista johtoa myös Suomesta. Kuka vielä muistaa aiheen ympärille kietoutuneen sananvapauskiihkoilun? Sananvapaudesta oltiin niin ylpeitä, että Je Suis Charlie –lausetta toisteltiin siellä sun täällä. Joillakin tahoilla haluttiin jopa kumota laki uskonrauhan rikkomisesta, että saisi kunnolla pilkata profeettoja.

Je suis Hypocrite - nöyrtyminen pelon edessä

Eilen Helsingin Sanomat uutisoi, kuinka suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden Muhammed-kuvat päätettiin jättää pois ensi viikonloppuna Kaisaniemen puistossa järjestettävältä Maailma kylässä -festivaalilta. Aikaisemmin kuvia oli kaavailtu Sananvapauskylä nimisen alueen vetonaulaksi, mutta sittemmin koko kylä peruttiin. Tällä kertaa 'Minä olen Charlie' -näyttely jää suurelta yleisöltä näkemättä.

"Epätoivoinen Profeetta Mohammed: On kovaa olla idioottien rakastama"

"Suoraan  Koraanista: "Kuka yhdenkin ihmisen tappaa, hän tappaa kaiken inhimillisyytensä" sanoo Saksassa asuva professori Khorchide. " Ääri-islamisteja on onneksi vain pieni osa muslimeista ja 90 prosenttia heistä  elävät sovussa muiden uskontojen kanssa. Meidän täytyy vain puhua uskostamme aina vain enemmän."

Islamin tutkija ja professori Mouhanad Khorchide, 43, on itsekin palestiinalaisen pakolaisen poika, joka kasvoi Saudi-Arabiassa ja syntyi Libanonissa.  Liberaalien mielipiteidensä tähden myös hän on saanut tappouhkauksia.

Je Suis tulee – oletko valmis?

Je Suis Charlie, näin vakuutellaan ympäri läntistä maailmaa. Onko Je Suis profeetta, jota ei saa pilkata? Jos sananvapaudesta on eri mieltä kuin Je Suis -lahko, joutuu tuskin ammutuksi, mutta länsimaiseen tapaan päätyy todennäköisesti eristetyksi ja saa terrorismin kannattajan leiman otsaan.

 

Suomalainen myytti sananvapaudesta

Taneli Heikka kirjoitti viime viikolla Hesarin kolumnissaan (HS 3.1.2015), että suomalainen valehtelee aina. Suomalainen on joukosta se, joka valehtelee patologisesti, mutta luulee olevansa viisas totuudenpuhuja. Olin eri mieltä Heikan väitteestä, mutta olen kahden viime päivän aikana saanut tarkistaa näkemystäni.

Vain muutaman piirroksen tähden

Pilapiirroksia ja satiiria tehdään maailmanlaajuisesti eri uskonnoista, poliittisista vaikuttajista sekä liudasta muita aiheita. Suomessa oma puolueenikin on joutunut satiirin ja pilapiirrosten kohteeksi, kuten muutkin puolueet. Olen nauranut niille kaikille. Se on huumoria. Se on sananvapautta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä