Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kannustimet

Liikenteen sähköistämistä pitäisi tukea myös vesiliikenteessä

Vuoden alusta astui voimaan täyssähköautojen hankintatuki seuraavalle neljälle vuodelle. Hankintatuki on merkittävä poliittinen ele ja kannuste oikeaan suuntaan, mutta se on saanut kritiikkiä sen riittämättömyydestä. Tavoitteena kun on saada 250 000 sähköautoa rullailemaan Suomen katuja vuoteen 2030 mennessä. Suuret kunnat ovat myös kannustaneet sähköautoihin siirtymistä sähköautojen oikeudella kulkea bussikaistaa ja ilmaisilla pysäköintimaksuilla. Samanlaisia kannustimia voitaisiin luoda myös vesiliikenteessä.

Kannustinloukkujen poistaminen ei ole sama kuin työttömyysturvan leikkaaminen

Miksi kaikista niistä tavoista, joilla kannustinongelmia voisi korjata, hallitus valitsee sen, joka ei korjaa varsinaisia ongelmia, mutta lisää byrokratiaa sekä kurjistaa heitä, joilla jo nykyiselläänkin menee yhteiskunnassa heikoiten?

Politiikan vinoutuneet kannustimet

Olen aikaisemmin kirjoittanut miten vallan ja vastuun eriytyminen on mielestäni suurin yksittäinen tekijä monen tämän hetken ongelman takana. Samoin olen kirjoittanut miten talousjärjestelmässämme pankeilla on vinoutuneet kannustimet toimia niin, että kuplat ja niiden puhkeamiset eivät pitäisi olla yllätys kenellekään. Tässä tekstissä on osittain tarkoitus yhdistää noita, ja pohtia miten meidän politiikassa on myös vinoutuneet kannustimet. Näiden myötä ei vastuullinen ja ennakoiva toiminta välttämättä ole kannattavinta politiikassamme, valitettavasti.

Kuinka vältämme katastrofin

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on ollut jännittynyt Suomessa jo useamman vuoden ajan. Helsingissä koemme päivittäin tämän jännitteen kun kuljemme rautatientorin halki. Toisella puolella hädänalaiset turvapaikanhakijat vetoavat hallitukseen inhimillisemmän turvapaikkapolitiikan puolesta. Toisella puolella ihmiset ovat pystyttäneet Suomen lippuja ja ilmaisevat vastustusta maahanmuutolle.

Terve järki ja oikeudenmukaisuus

Ollakseen viisas käytännössä ei tarvitse olla loistavan älykäs, ja myöskään loistava älykkyys ei automaattisesti tuo mukanaan käytännön viisautta. Ilman tuota viisautta saadaan lähinnä vahinkoa aikaan. Käytännön viisaus on kenties outo termi, - maalaisjärjestä perinteisesti puhutaan Suomessa, mutta tuo käsite alkaa olla jo hitusen vieras tai vanhentunut. Kenties terve järki on paras termi. Talous ja politiikka monesti unohtavat tuon terveen järjen, mieluummin tukeudutaan sääntöihin ja kannustimiin kuin ihmisten haluun ja viisauteen tehdä asioita oikein.

Raha ei ole ainoa kannustin - vaikka toki yksi

Nobelistimme Bengt Holmström on todennut, että hänen ollessaan Nokian hallituksessa vuosina 1999–2012 johdon palkkiot menivät kohtuullisista täysin kammottaviksi.

Laajentaisin keskustelua pelkästään yritysjohtajien kannustimista työelämän ja yhteiskunnan kannustimiin yleensäkin.

MITÄ TYÖELÄMÄÄN TULEE...

Eivätkö rahan lisäksi kannustimia ole:

Perustulo ja työn tarjonta

Taloustieteen keskustelu perustulosta lähti 1960-luvulla Milton Friedmanin ehdottamasta negatiivisesta tuloverosta. Perustulo ei siis ole alkujaan vasemmistolainen projekti, vaan ajatus tulee suoraan uusklassisen taloustieteen ytimestä. Taloustieteellinen perustulon perustelu on paitsi sen yksinkertaisuus, myös niiden negatiivisten kannustimien poistaminen jotka valtavirran taloustieteen mukaan liittyvät työttömyyspäivärahaan.

Miksi lääkärit eivät ole terveempiä kuin muut yhtä etuoikeutetut ryhmät?

Miksi lääkärit eivät terveyden asiantuntijoina ole yhtään terveempiä kuin esimerkiksi juristit? Koska heidän koulutuksensa ei anna valmiuksia ymmärtää ja edistää terveyttä, vaan ainoastaan keinoja poistaa sairautta ja samasta syystä lääkäri tekevät senkin usein väärin.

Parempi yhteiskunta ei edisty ilman päteviä kannustimia

Monilla ihmisillä on paljon hyviä ideoita, miten yhteiskuntaa voitaisiin muuttaa kaikin puolin kivemmaksi. Harvat niistä kuitenkaan leviävät ideatasoa pidemmälle. Syy on siinä, että niiden levittämiseen ja käyttöönottoon ei ole hyviä kannustimia. Samoin myös huonojen ideoiden leviämisen estämiseksi puuttuu kannustimia.

Jotta yhteiskunnallinen muutos saadaan aikaan, ihmiset tarvitsevat konkreettisen kannustimen toimia muutoksen edistämiseksi. Hyvin, hyvin harvalle riittää se hyvä fiilis, minkä maailmanparantamisesta itsestään voi saada.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä