Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulutuksen leikkaukset

Seuraavan eduskunnan pitää turvata ammatillisen koulutuksen resurssit

Kirjoitus on julkaistu alun perin Länsiväylän Vaalikynä-osiossa.

 

Ammatillinen koulutus on haastavassa tilanteessa, ja tulevan eduskunnan on tehtävä tärkeitä ratkaisuja ammatillisen koulutuksen hyväksi. Vuosina 2013-2017 ammatillisesta koulutuksesta on leikattu 310 miljoonaa, mikä on johtanut merkittäviin koulutuksen sopeutustoimiin, esimerkiksi 1600 opettajan irtisanomiseen ja lähiopetuksen vähenemiseen.

Ylivertainen koulutuksemme?

Mikäli oppositiota on uskominen, niin hallituksen koulutusleikkaukset ja erityisesti korkeakoulutuksen leikkaukset ovat Suomelle pahinta ikinä ja suurin onnettomuus sitten jatkosodan. Yhtään euroa ei voisi koulutuksesta ottaa, tai tie kadotukseen ja Kreikan tielle on selviö. Ainoa pienen kansankuntamme pääoma on hyvä ja kansainvälisesti ylivertainen koulutus - niin väitetään.

Luoko koulutus vaurautta?

”Koulutuksesta ei saa leikata koska se vaarantaa kasvun” on viime aikoina usein käytetty argumentti jota ei ole juuri kyseenalaistettu. Se otetaan jotenkin itsestäänselvänä että koulutus automaattisesti aiheuttaa vaurautta, mutta unohdetaan perustella tämä yhteys.

Hallituksen pahat teot kostautuvat tuleville tutkijasukupolville

Jos katsot tänään yhden päivän polttavan videon, katso tämä Jaakko Hämeen-Anttilan haastattelu HSTV:ssä.

 

Aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomat uutisoi Suomen tunnetuimman islam-tutkija Hämeen-Anttilan siirtyvän pysyvästi Edinburghin yliopistoon. Tarjotun viran houkuttelevuuden ja yliopiston kovemman tieteellisen tason ohella Hämeen-Anttila mainitsi keskeiseksi syyksi hallituksen koulutukseen ja tieteeseen kohdistamat massiiviset leikkaukset.

 

Leikkasin itse (koulutuksesta), säästin

Eli kun koulutuksesta ollaan nyt leikkaamassa, tässä ohjeet miten leikkaukset tulee suorittaa. Kerron esimerkkejä koulusta, jossa työskentelen. Tämä koskee nyt peruskoulua.

 

Jo ensimmäisellä viikolla pääsin osallistumaan palaveriin, joka koski erään oppilaan heikkoa koulumenestystä. Paikalla oli oppilaan ja hänen vanhempiensa lisäksi kuraattoria, psykologia, luokanvalvojaa ja niin edelleen, kaikkiaan yhdeksän koulun työntekijää. Jos tästä nyt summataan laskennallinen kustannus yhden palaverin osalle saadaan seuraava toimitus:

Kokoomus, kärkihankkeilla ei koulutuksen perustaa korvata!

Kokoomus on alkanut kiillotella kilpeään Sipilän hallitukseen säästöpäätösraivopölyjen laskeuduttua kesälomalaitureille. Sisäministeri Petteri Orpo julisti Kokoomuksen tahtovan hallituksen kärkihankkeiden rahoituksesta vähintään puolet koulutukseen.

Yrityksiltä lääke uhanalaisiin innovaatiokeskittymiin?

Opiskelija-asuntohankkeiden investointiavustuksien poisto vaarantaa korkeakouluopiskelijoiden innovaatiotehtailun. Korkeakouluissa tapahtuva tutkimustyö ja yritysten start-up toiminta edellyttää tiedon ja toimijoiden keskittymistä yhteiseen lokaatioon. Niin yrittäjillä kuin tutkijoillakin on oltava taloudelliset ja ajalliset resurssit markkinataloutta parantavien innovaatioiden kehittämiseen, sekä niiden jalostamiseen käytännössä toimiviksi.

Kestävyysvaje

Uuden SSS-hallituksen leikkaukset tuntuvat monista täysin käsittämättömiltä. Jos huolena on Suomen tulevaisuus, miksi leikata massiivisesti juuri koulutuksesta, jonka luulisi olevan avain parempaan tulevaisuuteen? Ja mikä vielä ihmeellisempää monien mielestä: jos on pakko leikata yliopistoilta, miksi leikata eniten juuri Helsingin yliopistolta, joka on maan paras?

Suomalainen maksuton koulutusjärjestelmä on tiensä päässä

Suomalainen maksuton koulutusjärjestelmä on tiensä päässä

 

Uuden hallituksen toimet koulutuksen osalta ovat erittäin uhkaavia. Hallitus aikoo leikata koulutuksesta peräti 600 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi korkeakoulujen maksuttomuutta ollaan romuttamassa tuomalla lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä