Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Lännen apu Stalinille

Britit suunnittelivat hyökkäystä Neuvostoliittoon vuonna 1945

- Voi luoja, kunpa niin olisi tehty! Britannian sotahistoriatoimikunnan jäsen paljastaa Liittoutuneiden suunnitelman hyökätä heinäkuussa 1945 Stalinin miehittämän Saksan itäosien halki Puolaan ja Neuvostoliittoon.* Myös yhdysvaltalainen panssarikenraali George Patton oli voimakkaasti ajanut sodan jatkamista Neuvostoliittoa vastaan Saksan antautumisen jälkeen. 

Presidentti Truman lopetti yllättäen sotilasavun Stalinille 11.5.1945

Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman lopetti yllättäen sotilasavun Stalinille 11.5.1945

*

Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman päätti 11.5.1945 yhtäkkiä ja yllättäen keskeyttää Neuvostoliitolle jo vuosia varsin runsaskätisesti suunnatun Lend-Lease –sotatoimiavun.  Tämä tapahtui vain kolme päivää sen jälkeen kun Saksa oli antautunut ehdoitta Euroopassa 8.5.1945.

*

Trumanin ratkaisu

Myötäilikö Roosevelt liikaa Stalinia? Oliko Normandia menestystarina?

Normandian maihinnousu - ja muita ”toisen rintaman” avaamiseen liittyviä operaatioita

Motto:

”Monien historioitsijoiden kuvaukset toisesta maailmansodasta ovat vääristyneitä siksi, että he keskittyvät vain siihen, mitä tapahtui; huomiota tulisi kiinnittää myös siihen, mitä ei tapahtunut.”

Max Hastings

historioitsija, sotakirjeenvaihtaja, Daily Telegraphin päätoimittaja,

Yhdysvaltain ja Iso-Britannian apu Stalinille kesällä 1941 kummastuttaa

 

Johdanto

Eräs mieliaiheitani sotahistoriassa on kysymys siitä, mikä oli se ajatusrakenne ja idea, joka sai Yhdysvallat ja Iso-Britannian niin innolla ryhtymään avustamaan Neuvostoliittoa heti kesällä 1941 Saksan Barbarossa-suunnitelman eli hyökkäyksen kohti Moskovaa alettua?

Saksa ja Neuvostoliitto olivat elokuun 1939 likaisessa sopimuksessaan jakaneet Euroopan ja välittömästi alkaneet salaisen lisäpöytäkirjan mukaisen Puolan jaon, jota seurasivat Baltian maiden miehitys ja hyökkäys Suomeen 30.11.1939.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä