Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Maksuton koulutus

Maksuton toisen asteen koulutus on tulonsiirto suuryrityksille

Poliittiset nuorisojärjestöt vaativat "maksutonta toisen asteen koulutusta", koska ne ovat typeriä. Aina, kun puhutaan jostain "maksuttomasta", sillä tarkoitetaan, että sinä maksat.

Kun mikään ei riitä, on kansalaisaloitteen paikka

Perustuslaki edellyttää. Eduskuntapuolueet kannattavat. Kustannukset ovat vaatimattomia. Tulokset olisivat tärkeitä ja välttämättömiä. Silti mitään ei näytä tapahtuvan. Maksuton toisen asteen koulutus on kaikkea tätä, mutta jostain silti kiikastaa. Kun mikään ei riitä, on kansalaisaloitteen paikka.

Tuition fees will freeze Finland’s internationalisation

(Julkaistu aluperin TYYn blogissa 23.10.2015 http://tyy.fi/fi/medialle/blogi/2015/10/tuition-fees-will-freeze-finlands-internationalisation)

Thursday’s discussions in the parliament were sad news for internationalisation of Finland. Changes in legislation would mean that from 2017 non-EU and EEA students studying degree in Finnish higher education institutes would have to pay minimum of € 1500 tuition fees. The proposition is not fair and causes problems for the higher education institutions.

The story of Tuition Fees – How to gain a bit and lost more

(Julkaistu aluperin TYYn blogissa 8.4.2015 http://tyy.fi/fi/medialle/blogi/2015/04/story-tuition-fees-how-gain-bit-and-lost-more)

Lukukausimaksut eivät ole uusi Nokia

Seurasin surullisena eduskunnan keskustelua lukukausimaksuista EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.  Hallituksen koulutus- ja siten myös tulevaisuusviha on niin ilmiselvää, että sen pukeminen sanoiksi lienee turhaa. Jotta kenellekään ei kuitenkaan jäisi epäselväksi hallituksen kestämätön linja, ajattelin purkaa turhautumistani, ja osoittaa hallituksen epäjohdonmukaisuuden ja päättömyyden.  

Keskituloisten sosiaaliturva on hyvinvointivaltion ominaispiirre

Tämän voi katsoa olevan jossakin määrin jatkoa aikaisemmille perustulopohdinnoilleni, kuten edelliselle kirjoitukselleni. Kuitenkin käsittelen tässä sellaista sosiaaliturvan erityispiirrettä, joka on ominainen nimenomaan Pohjois-Euroopassa ja osassa Länsi- ja Keski-Eurooppaa sijaitseville korporatiivisille hyvinvointivaltioille.

Lukukausimaksuvatulointi ei edistä suomalaista koulutusvientiä

Kommentoin kolmen kirjoituksen sarjassa tutkimus- ja innovaationeuvoston listaa korkeakoululaitoksen uudistamiseksi. Listalla on ihan perusteltujakin esityksiä, mutta osa vaikuttaa hätiköidyiltä. Ensimmäisessä osassa oli aiheena duaalimallin purkaminen. Tässä toisessa osassa pohdin ehdotusta lukukausimaksuista koulutusviennin edistäjinä.

Maksuton koulutus Suomen etu

Opetusministeri Krista Kiurun (sd.) esittämä ja hallituspuolueiden kannattama esitys EU/ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta perittävistä lukukausimaksuista ei palvele yhteiskunnan kokonaisetua. Esitys on kova takaisku kansantaloudelle, korkeakoulukentällemme ja koulutusmaineellemme.

Aina opetusministerin mielessä: lukukausimaksut

Opiskelijapolitiikassa muutama asia on yhtä vakio, kuin se että viikko alkaa aina maanantailla. Lukukausimaksut korkeakouluissa kansainvälisille opiskelijoille ja opintotuen kiristykset kaikille tuodaan pöytään joka kerta kun mistä tahansa neuvotellaan.

Hallitusohjelmassa sovittiin EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksukokeilun arvioinnista. Hallituspuolueilta Vihreitä ja Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta on löytynyt harvoin malttia odottaa kokeilun tuloksia, odottaa sen päättymistä tai toimia tulosten mukaan.

Onko sinulla varaa lukukausimaksuihin?

Kesän lähestymisen merkiksi on erilaisten luonnonilmiöiden ohelle tullut jokakeväinen lukukausimaksukeskustelu. Yhtä varmasti opiskelijajärjestöt ovat todenneet EU/ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksujen romahduttavan korkeakoulujen kansainvälisyyden ja ulkomaalaisten opiskelijoiden määrän ja olevan kansantaloudellisesti järjetön päätös.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä