Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Opintolaina

Opiskelijat! Opintolainahyvitystä markkinoidaan edelleen virheellisesti

 

Tämän päivän (24.9.2018) Keskisuomalainen-lehdessä on jälleen kerran virheellistä, vähintääkin harhauttavaa markkinointia opintolainahyvityksestä*.

(Ennen vuotta 2014 sama asia kulki nimellä opintolainavähennys, joka oli vähennys verosta, kun nykyinen opintolainahyvitys on valtion pankille maksama osuus opiskelijan opintolainasta).

Tämän päivän [24.9.2018] Keskisuomalaisessa sanotaan mm. näin:

Onko aika ajanut opintolainojen ohi?

Tämänpäiväisessä (pe 08.07.2016) Helsingin Sanomissa Finanssialan keskusliiton tutkimuspäällikkö Tarja Kallonen kirjoittaa, että taloudenhallinnan opetus ei tavoita sitä tarvitsevia. Maksuhäiriömerkinnöistä Kallonen tekee avauksen jälkeen mielenkiintoisen toteamuksen:

" Erityinen ongelmaryhmä ovat nuoret aikuiset miehet. Hieman yli kaksikymppiset, ammatillisen koulutuksen saaneet miehet ovat selvästi suurin ryhmä, joka ei huolehdi opintolainoistaan. "

Opintotuki on sosiaaliturvaa

Opintorahaa pyritään pienentämään ja lisäämään opintojen lainarahoitusta. Näitä tavoitteita on perusteltu monella tavalla. Tässä vastaan kahteen usein esitettyyn argumenttiin.

Ensimmäinen argumentti: Opiskelu on investointi tulevaisuuteen. Opiskelujen jälkeen on luvassa isommat tulot kuin ilman opiskelua, siispä on oikein, että opiskelija itse rahoittaa opiskelunsa vaikkapa sitten lainalla.

Koulutusleikkaukset ovat syvältä

Helsingin Sanomien suurta opintotukikeskustelua seuratessa verenpaineet huitelevat korkealla, sydän pamppailee nopeasti ja monet tunteet aaltoilevat mielessä. Ensimmäinen ajatus, joka mieleen nousee on, eikö Sailaksen ja kumppaneiden itsekkyydellä ole mitään rajaa? Suomalainen yhteiskunta on rakennettu hyvin voimakkaasti niiden henkilöiden ehdoilla, jotka ovat vahvassa asemassa työelämässä. Ei tälläisessä taloudellisessa tilanteessa saa todellakaan lähteä leikkaamaan heikoimmassa asemassa olevien ihmisten palkkoja tai etuuksia. Se on aivan väärä lähestymistapa.

Opintolaina on huono sijoitus

Kovasti etenkin hallituksen oikealla laidalla ja tietyissä piireissä huudellaan nyt kovasti opintorahan lakkauttamisen, lukukausimaksujen ja muiden järjettömien kurjuutusprojektien puolesta. Tätä säestetään hehkuttamalla opintolainan mahdottoman hyvää arvoa sijoituksena. Kuten hyvin usein vastaavissa tapauksissa, tämä propaganda ei vastaa todellisuutta.

Tasa-arvo koulutuksessa

Opintotuen uudistamista pohtiva työryhmä jättää näinä päivinä raporttinsa opintotuen tulevaisuuden vaihtoehdoista.

a) Lakkautetaan vaikea, monimutkainen ja byrokraattinen opintotukijärjestelmä. Siirrytään perustuloon.

b) Kiristetään verotuksen progressiota kestävämmäksi. Saadut lisäverotulot (sekä taantuman aikana myös lainaraha) investoidaan koulutukseen ja tutkimukseen. Taataan korkeakoulutuksen todellinen autonomia.

Yliopistotutkinto kokonaan muiden rahoilla ei ole tasa-arvokysymys

Hallitus on suunnittelemassa leikkauksia opintotukeen, jolla jonkin verran siirretään opintojen rahoitusta opintolainojen suuntaan eli opiskelijan itsensä rahoittamiksi. Tästä on jotkin opiskelijajärjestöt ja eritoten johtavat oppositiopoliitikot nostaneet metakan. Rinnastetaan valtionvelkaa yksityisen ihmisen lainanottoon, puhutaan tasa-arvoisista edellytyksistä pärjätä elämässä sekä koulutuksen tasa-arvon murentumisesta jne. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä