Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Opiskeluterveydenhuolto

Seuraavan eduskunnan pitää turvata ammatillisen koulutuksen resurssit

Kirjoitus on julkaistu alun perin Länsiväylän Vaalikynä-osiossa.

 

Ammatillinen koulutus on haastavassa tilanteessa, ja tulevan eduskunnan on tehtävä tärkeitä ratkaisuja ammatillisen koulutuksen hyväksi. Vuosina 2013-2017 ammatillisesta koulutuksesta on leikattu 310 miljoonaa, mikä on johtanut merkittäviin koulutuksen sopeutustoimiin, esimerkiksi 1600 opettajan irtisanomiseen ja lähiopetuksen vähenemiseen.

Vihdoin kaikki korkeakouluopiskelijat pääsemässä YTHS:n piiriin

Hyväksyimme tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa mietinnön hallituksen esityksestä laiksi korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta. Lain myötä ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät vihdoinkin Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluiden piiriin. Kaikille korkeakouluopiskelijoille yhteinen YTHS tuo korkeakouluopiskelijat viimein tasa-arvoiseen asemaan opiskeluterveydenhuollossa. 

 

Moni kärsii syömishäiriöstä yksin

Herään sairaalasta. Kylkiluuni häämöttävät auringossa tummentuneen ihon alta: ensimmäistä kertaa elämässäni olen nälkiintynyt. En kuitenkaan kärsi syömishäiriöstä vaan viruksesta, johon olen sairastunut työmatkalla Eritreassa.

Hoitajat tulevat sisään suojavarusteissa ja ottavat malarianäytteen, seitsemäs verikoe tänään. Olen sairaalan eristyshuoneessa, ja pelkään tartuttavani muita ihmisiä. Onneksi kyse ei lopulta ole eksoottisesta tartuntataudista. Ensimmäisenä yönä sairaalassa kehoni alkaa parantua itsestään, ilman lääkitystä.

Kouluterveydenhuolto on tuotava lähelle lasta

Osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on varmistettava koulu- ja opiskeluterveydenhuollon laadukas ja yhdenvertaisuuden takaava toiminta. Perusterveydenhuoltoon suunniteltu valinnanvapaus ei sellaisenaan sovi kouluterveydenhuoltoon. Siihen on etsittävä erillisratkaisut, aivan kuten opiskeluterveydenhuoltoonkin. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) toiminta on laajennettava koskemaan kaikkia korkeakouluopiskelijoita. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten terveys- ja oppilashuoltopalveluiden saatavuus on turvattava.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä