Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Pääsiäinen

Pääsiäinen ja ylösnousemuksen hullutus

Pääsiäinen on kristinuskon merkittävin juhla. Sen merkityksen ymmärtäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Vielä vaikeampaa se on, jos lähtökohtaisesti oma usko Jumalaan on heikko tai sitä ei ole. Miten voidaan käsittää, saati uskoa, henkiolentoon, jota Jumalaksi kutsutaan? Kaiken lisäksi kun on olemassa tuhansia uskontoja ja kertomuksia pääsystä hänen mielisuosioonsa.

Pääsiäisen merkitys maallistuneille-jopa uskonnottomille suomalaisille...?

Me vähän varttuneemmat muistamme miten ankeaa pääsiäisen seutu ja vallankin pitkäperjantai oli ennen vanhaan, kun kirkon perinteillä oli vielä otetta yhteiskunnassa ja tekemisiimme.

Vaan nyt on toisin, kaupat ja kapakat palvelevat asiakkaitaan läpi pääsiäisen ja reiluilla aukioloajoilla! Kritilliset ja kepulitkaan eivät enää taistele, niitä kaikkein KORKEIMPIA, eli MARKKINAVOIMIA vastaa.

Trèbesin terrori-iskun opetus: Maailmankatsomuksilla on merkitystä

Pääsiäisen alla poliisi nimeltä Arnaud Berltrame joutui tilanteeseen, jossa terroristi oli murhannut kolme ihmistä ja ottanut panttivangiksi joukon muita. Pelastaakseen panttivangiksi joutuneen naisen, hän tarjosi terroristille vaihtokauppaa, jossa vaihtaisi osia naisen kanssa. Näin hän tuli pelastaneeksi naisen ja luultavasti muita saaden itse surmansa. Hän teki tekonsa vapaaehtoisesti, tuollaiseen ei poliisin virka velvoita. Hän tiesi, että se teko tulisi todennäköisesti johtamaan hänen omaan kuolemaansa ja kuolemaan se myös johti.

Anteeksiannosta ja armosta

”Metoo-kampanja on menettänyt sen moraalisen hohteensa antaessaan vallan kivittäjille ja edistäessään yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan sijaan julkisen häpäisemisen kulttuuria, jonka moraali ponnistaa Hammurabin laista. Yhteiskunta jossa anteeksiannolla ja armolla ei ole sijaa, ei ole se yhteiskunta, jonka arvopohjasta  myös Metoo-kampanja alun perin ponnisti.”

Miten hallintoliikkeet estivät alkavan kapinan

 

Tämä on pääsiäistarina.

Roomalaiset tunnettiin siitä, etteivät he pyrkineet kieltämään Juppiterille vieraita vuohipaimenten taikauskoja. He halusivat huolehtia valloitussotien jälkeisten periferioiden hallinnosta yhdessä paikallisen hallintorakenteen kanssa. Siksi Jerusalemin vuonna 63 eKr. valloittanut Pompeius kohtasi vastarintaa lähinnä vain temppelillä. Vaikka pappeja listittiin valtauksen yhteydessä, roomalaiset jättivät sen jälkeen juutalaisten uskonnon ja erityisesti paikallisten sukujen bisnesjaon rauhaan.

Kristinusko-kuoleman kultti

Sam Harris on todennut, että kristinusko on kuoleman kultti. Päätin käydä joku aika sitten kirkossa katsomassa niitä menoja. En ollut käynyt yli kahteenkymmeneen vuoteen.

Tällaista näin.

Alttarilla roikkuu ihmisuhri (joskus verinenkin). Salissa ylistetään ja kiitetään tätä ihmisuhria. Sen edessä polvistutaan. Ja samalla kielikuvallisesti (jotkut kristityt uskovat kirjaimellisesti) syödään tämän ihmisuhrin lihaa (ehtoollisleipä) ja juodaan hänen vertaan (ehtoollisviini).

Jääkelejä Etelä-Suomea myöten

Tähän aikaan vuodesta jäät lähtevät joista ja järvistä, kevät on kuitenkin myöhässä tänä vuonna, eikä jäälauttoja ole vielä liikkeellä.

Kylmä pakkastalvi on kohta takana, ja jäädään jännäämään, että tuleeko kesä ajallaan, saadaanko sato korjattua syksyllä jne. Viime vuonna oli jo hilkulla monella sadonkorjuun kanssa, kaikkialla Suomessa sadonkorjuu ei onnistunut, kasvukausi loppui vääjäämättä kesken.

Jeesuksen moraaliton pääsiäinen

Vanhassa Testamentissa jumala tappaa Egyptin esikoiset säästäen Israelilaiset. He olivat merkinneet talonsa verellä, jotta kaikkitietävä jumala osaisi olla tappamatta vääriä lapsia (http://raamattu.fi/1992/2Moos.12.html#o21 ).

"Tästä päivästä tulkoon teille muistopäivä. Viettäkää sitä Herran juhlana. Pitäkää tämä ikuisena säädöksenä sukupolvesta toiseen. Syökää seitsemän päivän aikana happamatonta leipää,…"

Näytöskuolema ja ylösnousemus

Näin Pääsiäisen lähestyessä voitaisiin tarkastella Mr.Nasaretilaisen, joka kuitenkin tarinan mukaan syntyi Betlehemissä, "kuolemaa" ja väitettyä ylösnousemusta.

Raamatussa on kristinuskon kannalta kaksi kohtaa, jotka luulisi vähintään olevan yhteneväiset eli syntymä ja kuolemaan liittyvät tapahtumat, mutta näin ei ole. Ei edes nämä. Syntymästä on kaksi toisistaan eroavaa tarinaa, jotka ovat myös historiallisesti virheellisiä.

Ja sitten on kuolema tai paremminkin "kuolema".

On kaksi väitettä.

1.) Jeesus kuoli syntiemme tähden.

INRI-pääsiäismusikaali Tuiran kirkossa

Jeesuksen kärsimyskuolemaa ja ylösnousemusta käsittelevä INRI-pääsiäismusikaali oli jälleen suuri menestys Oulun Tuiran kirkossa. Viime vuoden pääsiäisenä ensi kerran esitetty musikaali esitettiin neljä kertaa kirkontäydelle yleisölle. Suosiota kuvasi kirkon täyttyminen jo tuntia ennen tilaisuuden alkua. Kaikkiaan jäi parisataa jonottajaa ulkopuolelle. Tänä pääsiäisenä esityksiä oli perjantaista sunnuntai-iltaan kaikkiaan viisi. Jälleen sisälle pääsi varmimmin, jos meni paikalle tuntia ennen musikaalin alkua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä