Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sairas Sote

Sotesta, valinnanvapaudesta ja maakuntauudistuksesta

Mihin kaikkiin asioihin sote on tähän mennessä jo kaatunut?  En edes muista mihin se on ennen kaatunut, mutta koska se on kaatunut useampaan kertaan, syitäkin lienee ollut useampia.

Kun sote kaatuu seuraavan kerran, syy sen kaatumiseen on luultavasti maakuntauudistus tai valinnanvapaus, tai molemmat.


Mitä hitsiä!  Eikös tässä nyt viimeinkin pitäisi tehdä jotain sote-uudistusta. Miksi sote- uudistus kaatuisi johonkin maakuntauudistukseen tai valinnanvapauteen?

Miksi terveysfirmat eivät maksa liiketoiminnan siirrosta?

Sote-uudistukseen sisältyvä valinnanvapaus voi tarkoittaa toteutuessaan jopa kymmenien tuhansien työntekijöiden siirtymistä julkiselta sektorilta töihin yksityisiin terveysyrityksiin, jotka rekrytoivat parhaat ja nuoret päältä tietenkin. Tämä tarkoittaa, että tuhansille ikääntyneille hoitajille ei työtä enää löydy. Silti miljardien säästötavoitteet jäävät toteutumatta. Vain se toteutuu, että yksityiset firmat saavat noin kuuden miljardin tulovirran lisää, joka maksetaan luotettavasti ilman maksuhäiriöriskejä verovaroista.

Vapaus-kukko Sote, lauloi kokoomuksen suohon

Sote on sairastunut mammuttitautiin, mutta kukaan ei sitä hylkää, koska nyt sillä on ainoa mahdollisuus toteutua. Onko järkevää toteuttaa torso joka on kalliimpi kuin lähtötilanteen arki?

Sote ei ole vapautta valita se on jo muodostunut pakkopullaksi hallitukselle ja pakottaa ihmiset maksamaan kalliin hinnan siitä, että valtio valuttaa veroeuroja vapasti mihin sattuu.

Sote sotkua vatkataan ja harjataan*

Sosiaali- ja terveyssektorin uudistusta Sotea on valmisteltu niin pitkään [1, että vanhan sanonnan mukaan ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” - pitäisi jo osoittaa täyttä valmiutta.

Sote sotkusta on tullut poliittinen temmellyskenttä, jossa Kokoomus vie ja Keskusta vikisee – Sinisellä loikkauspuoluekehitelmällä ei ole juurikaan roolia Sote' ssa, nykyisen noin 1,3 prosentin kansankannatuksen säveltämänä ---

 

Kompromissien synty

Kompromissi on ikävä konsensus, jos sen saa aikaan kiristys. Kompromissi voi olla joko win win- periaatteen konsensus tai uhkaamalla saatu kompromissi.

Nyt näyttää, että meille ollaan luomassa sotea uhkailemalla. Pääministeri on jo uhannut julkisesti kävellä presidentin luo, mutta mitä kaikkea uhkailua tapahtuukaan kulissien takana. Win win pohjaiset kompromissit eivät ole enää tätäpäivää.

Kuinkahan mones sote-sopu jo?

Kuinkahan mones kerta syntyi sote-sopu? Sitä ei taida enää pirukaan tietää, mutta useita niitä on. Tänään oli paras aika julkistaa sote-sopu, koska Sauli Niinistön ja Jenni Haukion syntymätön lapsi vei uutishuomion.

Sote-sopu on siis taas syntynyt, jälleen on siis aika huutaa hurraata!

(HS: Sote-sopu syntyi Julkaistu: 8.5.2013 13:00 , Päivitetty: 8.5.2013 13:02)

Helsingin Sanomat tiesi tämän jo vuonna 2013.

 

"hallitus ei ole sammuttamassa valoja yhdestäkään sairaalasta"

"Hallitus ei ole sammuttamassa valoja yhdestäkään sairaalasta." Lause on peräisin ministeri Saarikon puheesta Eduskunnan kyselytunnilla28.9.2017.

Käytäntö näyttää osoittavan kokonaan toista. Muunmuassa Kouvolan kaupungissa toimiva Pohjois-Kymen aluesairaala lopettaa leikkaustoiminnan vuoden vaihteessa. Lääkärit ovat jo lähteneet muualle, joten muutto on pakollinen. Leikkaukset siirtyvät 60 kilometrin päähän, ajoajassa se tarkoittaa lähes tunnin lisäaikaa leikkaukseen pääsyssä.

Toimiiko suomalainen terveydenhoitojärjestelmä jo nyt perustuslain vastaisesti?

Kun ihminen sairastuu vakavasti, seurauksena on yleensä taloudellisen tilanteen heikentyminen, koska ansiotyössä käyminen estyy. Tavallinen palkansaaja ei silloin pysty välttämättä maksamaan terveyhoitomaksuja kuten sairaala-ja laitoshoitomaksuja.  Valtakunnanvoudinviraston tilasto osoittaa, että ulosottoon eli pakkoperintään päätyi viime vuonna lähes 400 000 rästiin jäänyttä terveydenhoidon laskua. Määrä on 20 suurempi kuin edellisenä vuonna.

Terveisiä hallitukselle!

 

Tästä hallitus ei puhu:" 3 miljardin sote-säästölistalla vanhukset, vammaiset ja nuortenpsykiatria​."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kovat arvot vallalla. Vanhuksia on kotona ties missä kunnossa. Kotihoitajat juoksevat paikasta toiseen jatkuvan kiireen vallitessa. Vammaiset joutuvat pahimmassa tapauksessa muuttamaan avustetusta asumisesta muutaman vuoden välein kun kilpailutetaan palveluita.

Sote - kahden retkun taistelu viinapullosta?

Ystäväni kysyi minulta juuri: ”mistä tässä verisessä Sote-taistelussa on oikein kyse? Onko kyseessä ideologinen tai aatteellinen kiista?” Tarkoin harkittuani vastasin hänelle seuraavaa.

Sosiaali-ja terveysuudistuksessa on yhtä paljon mukana aatetta ja hengen paloa kuin kahden retkun taistelussa viinapullosta (ministeri Yrjö Kallisen kuuluisaa ilmaisua mukaellen).

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä