Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sairausajan karenssi

Tukimuotojen byrokratiaviidakko

Suomalainen tukibyrokratiaviidakko on vaikea huolimatta usean vuoden korkeakouluopinnoista sekä pitkäjänteisestä asiaan perehtymisestä. Se on jopa liian vaikea osalle henkilöistä, jotka ovat aiheen asiantuntijoita ja neuvojia. En yhtään ihmettele. Opiskelijan asema on tukien suhteen heikko. Oletuksena on, että tuella ja opintolainalla pitää pärjätä useimissa tilanteissa ja olosuhteissa. Tämä ei ole onneksi poikkeukseton sääntö.

Perustuslakia voidaan tulkita monella tavalla

Mediassa on tänä syksynä paljon debatoitu perustuslaillisuudesta ja etenkin sen vastaisesta valmistelusta. Useiden lakivalmisteluiden on haukuttu olleen vajavaisia ja ristiriidassa perustuslain kanssa. Perustuslaki on osittain fragmentaalinen. Monet perustuslain pykälät ovat niin ympäripyöreitä, että niitä on käytetty häikäilemättömästi poliittisten ideologioiden ja agendojen tukena.

Esimerkkejä kyseenalaisesta tarkoitushakuisesta tulkitsemisesta:

Työhyvinvoinnin uusia tuulia

Nykyään puhutaan työhyvinvoinnista todennäköisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Yksi syy tähän lienee asiaa koskevien tutkimusten merkittävä lisääntyminen kotimaassa ja ulkomailla tämän vuosituhannen puolella.

Juuri nyt puhutaan työkykyjohtamisesta, jossa työntekijä ihmisenä otetaan paremmin huomioon. Työntekijälle annetaan parempia mahdollisuuksia oman työnsä kehittämiseen, sekä työkykynsä ylläpitämiseen. Pitkäjänteisesti sitoutunut johto ja esimiehet seuraavat omalta osaltansa sitä, että työntekijällä on tarvitsemansa osaaminen ja keinot työkyvyn ylläpitoon.

 

Sairastamisen kustannukset vai säästöjä palkkamenoissa?

Hallitus on päättänyt saada Suomen talouden nousuun 5%:n tuottavuusloikalla. Todellisuudessa aika monelta taitaa unohtuneen, että noita 5%:a tuottavuusloikkia on kolme eli tätä hallitusta voisi hyvin kutsua kolmiloikkahallitukseksi, ellei nyt jo ensimmäiseen loikkaan tule yliastuttua.

Kassat korvaamaan sairauspäivien ansiomenetyksiä

Helsingin Sanomissa on käyty keskustelua sairauspäiväkarenssista. Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto (HS Vieraskynä 9. 10.) vetosi tutkimustuloksiin, joiden mukaan karenssi murentaa luottamuksen työpaikoilla.

Tutkimustuloksia voi käyttää lähes rajattomasti perustellakseen omaa kantaansa. Lehdon kirjoitus oli erinomaisen ristiriitainen erityisesti siinä, että karenssi loisi valtavaa epätasa-arvoa palkansaajaryhmien välille.

Sairastaminen omaan piikkiin – lainsäätäjien painajainen?

EK:n märkä unelma siitä, että sairastaminen olisi jatkossa työntekijän palkasta pois on nyt lähempänä toteutumistaan kuin koskaan. Työnantajapuoli olettaa siitä syntyvän säästöä yrityksille. Säästöä saattaa syntyäkin, jos asiaa tarkastellaan lyhytnäköisesti. Usein käy kuitenkin niin, että pikasäästöt nyt moninkertaistavat kustannukset myöhemmin. Todennäköinen seuraus on, että lyhyet sairauslomat vähenevät ja pitkät lisääntyvät.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä