Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sateenkaariperheet

Sateenkaariperheiden hyvinvointitutkimus

Sateenkaariperheet ry:n ja Väestöliiton yhteistyöhankkeena toteutunut tutkimus sateenkaariperheiden vanhempien kokemuksista tuen saannista, perhesuhteista sekä heidän lastensa psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista vahvistaa jo aiemmin yleistyneen käsityksen siitä, että ympäristön kielteiset asenteet ovat suurin rasite sateenkaariperheiden lasten hyvinvoinnille.

 

Sijaissynnytyksistä ja konservatiivipopulistien pakkomielteistä

Sijaissynnytysten salliminen on herkkä aihe, joka tuppaa toisinaan herättämään varsinkin sijaissynnytyksiä vastustavissa kiihkeitä mielialoja. Eräs silmiinpistävä piirre on keskustelun kiertyminen ”syystä tai toisesta” nimenomaan miespareihin ja ns. ”sateenkaariliikkeeseen”, mikä väistämättäkin loukkaa pakkomielteisesti kytättyjä HLBTI -vähemmistöjä mutta myös niitä tahoja, jotka tarkoitushakuisesti ohitetaan keskustelussa.

Kysymyksiä sukupuolineutraalin avioliiton vastustajille

Sinä, joka et hyväksy spn-avioliittoa tai homoparien oikeutta perheen sisäiseen adoptioon:

Oletatko, että sateenkaariperheitä ei tällä hetkellä ole olemassa?
Oletatko, että sateenkaariperheiden vanhemmat muuttavat erilleen, jos heille ei anneta tasavertaisia oikeuksia heteroperheiden kanssa?

Tiesitkö ylipäätään, että sateenkaariperheitä on olemassa jo nyt, eikä mikään laki kiellä kahta saman sukupuolen edustajaa asumasta & kasvattamasta lasta yhdessä?

Kun olet hiljaa mielessäsi vastannut näihin kysymyksiin, voit vastata tähän:

Sateenkaariperheet eivät pyri lapsen biologisten juurten häivyttämiseen

Liiankin monta kertaa törmää puheenvuoroihin, jotka maalaavat sateenkaariperheistä totuudenvastaista kuvaa. Eräs tyypillinen väite, mihin kyseisissä  puheenvuoroissa törmää, on se, että sateenkaariperheissä pyrittäisiin häivyttämään lapsen biologiset juuret. Tällainen väite osoittaa syvää tietämättömyyttä ja sitä, että väitteen esittäjällä ei ole mitään todellista rajapintaa sateenkaariperheiden todellisuuteen.

Suurmoskeijasta turistirysä

Suurmoskeija on herättänyt tunnepitoista keskustelua. Taloudellista ulottuvuutta ei ole huomioitu . Faktat. Hesa on tyhjä juhannuksen aikoihin eli majoitustilaa on. Jokainen toivoo juhannushäitä.

Eli jos meillä on Euroopan suurin moskeija hesassa ja se on juhannuksena tyhjä, olisi helppo sinne joukkohäät järjestää. Miettikää, 70 000 sateenkaariparia ympäri maailmaa lentää sinne vihittäväksi. (Joissakin islamilaisissa maissa, esim saudeissa ei sateenkaari pareja vihitä.)

Sateenkaariperheet ry:n perhepoliittiset tavoitteet

Sateenkaariperheet ry:n perhepoliittiset tavoitteet on kirjattu yhdistyksen  verkkosivustolle vaikuttamistyö-osioon. Tavoiteohjelmaa selaamalla huomaa varsin nopeasti, että Suomi ei ole missään mielessä  vielä valmis hyvinvointivaltiona - yhdenvertaisuus ja tasa-arvo kun eivät toteudu lähimainkaan riittävässä laajuudessa eri perhemuotojen välillä.

Sateenkaariperheiden yhdenvertaista adoptiota edistettävä

Voisin mieheni kanssa adoptoida lapsen. Meille saman sukupuolisille pareille - sateenkaariperheille adoptio on kuitenkin heteropareja vaikeampaa. Suomessa perheen ulkopuolisen adoption hakeminen homopariskuntana tuli mahdolliseksi, kun uusi avioliittolaki astui voimaan.  Ruotsissa laki salli kansainväliset adoptiot homoseksuaaleille pareille jo 14 vuotta sitten, mutta vasta tänä vuonna ensimmäinen ruotsalainen sateenkaaripari on voinut adoptoida ulkomailta.   

Avioliitto v. 1.1 - perhe v. 1.x

Eduskunta vahvisti viime viikon tiistaina viimeiset avioliittolain uudistuksen vaatimat muutokset muihin, sosiaaliturvaa uudistaviin lakeihin. Avioliittolain koko uudistus on siten valmis. Kaikki paketin lait astuvat voimaan samalla kertaa 1.3.2017. Aito avioliitto -vasta-aloite on perustuslakivaliokunnan jäähyaitiossa helmikuulle eikä edellytyksiä sen menestymiselle ole. Ulkoministeri Soini ja muutamat muut ovat kaivanneet eduskunnan suuressa salissa käytävää arvokeskustelua jälleen kerran.

Kaksi äitiä

Perhemuotojen hakiessa yhä uudelleen toimivampia järjestyksiä nousevat samalla esille perheen ja vanhemmuuden sosiaalisesti ja juridisesti hyväksyttävät määritelmät sekä perheiden hyvinvointia indikoivat  muuttujat - etenkin jälkeenjäänyt  lainsäädäntö tuottaa usein kitkaa uudenlaisille perheille sovittaa oma elämänrytminsä sosiaalisesti järjestyvän yhteiskunnan suojiin.

Miten lapsia tehdään ?

Kysymys voi kuulostaa  yliseksualisoituneessa ja jopa pornoutuneessa elinympäristössämme jokseenkin naiivilta viisastelulta, mutta syvällisemmin  tutustumalla ihmisten käytössä oleviin lisääntymisstrategioihin ja -tekniikoihin paljastuu näinkin olennaisen ihmisen lajillista uusiutuvuutta ilmentävän  funktion laaja moni-ilmeisyys.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä