Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Totuuden jälkeinen aika

Totuuden jälkeen

Kyllä maailmaan puhetta mahtuu, todettiin jo lapsena. Paskapuheesta viis, heiteltiin. Tieto on valtaa, uskottiin.

Ja sitten tuli internet ja muun muassa räjähtävät lepakot.

Kolmipiikkinen Rapalan viehe veti toimittajat mukaansa. Työmies Matti Putkonen hykerteli puoluetoimistossa ja televisiossa.

Nyt on totuuden jälkeinen aika ja sen hyväksyminen on pienemmän riesan tie.

Putinin ja Trumpin Helsingissä tapahtuneen kohtaamisen jälkeen tapahtuneet tiedotustilaisuudet paljastivat selkeästi ainakin yhden asian. Totuudella ei ole enää mitään väliä. Sekä Trump että Putin kertovat totuutena asioita joita he haluavat ihmisten pitävän totuuksina, muulla ei ole väliä.

Ei ainakaan sillä ole mitään väliä mikä mahtaa olla se oikea totuus asioista.

Poliittisen valheen houkutus

Totuus vai ideologia??


Jos sinulle annetaan kaksi vaihtoetoista totuutta, toinen ei niin miellyttävä, mutta kiistattomiin faktoihin ja aukottomaan logiikkaan perustuva totuus, toinen on taas oman maailmankuvasi mukainen, sitä vahvistava ja valitsemasi ideologian mukainen totuus, niin kumman valitsisit?

Ei totuudenjälkeinen aika vaan valheenjälkeinen aika

Suomalaiseen keskustelusanastoon on asettunut viime vuoden lopusta lähtien uusi ilmaus ”Totuudenjälkeinen aika”. Se lienee suora käännös englanninkielisestä ilmauksesta ”A Post-truth Age” ja käsite on esiintynyt tutkijoiden, poliitikkojen ja toimittajien kirjoituksissa useita kertoja.

Sotapolku.fi-palvelun valheenaikaiset kartat tuputtavat disinfoa talvisodasta!

YLE 6.12.2016: "Palvelu näyttää myös siihen lisättyjen sotilaiden joukko-osastojen liikkeet rintamalla. Näin voi seurata esimerkiksi oman sukulaisen sotapolkua." - Käytiinkö siis talvisodan taistelut muka ulkomailla, Venäjällä tai Neuvostoliitossa? Kävikö talvi- tai jatkosodan suomalaissotilas tai kukaan muu 1939-45 Svetogorskissa tai Priozerskissä tai Sovjetskissa? - Ei

Onko Trumpin kieli tarkoitettu ymmärretäväksi?

Totuuden jälkeisen presidentti Trumpin uuskielessä sanat eivät viittaa mihinkään, ainakaan eivät selvästi, ja jos ne viittaavatkin, niin aivan mielivaltaisesti, aivan miten sattuu, totta tai epätotta tai merkitystä vailla aivan sattumalta. On totuttu ajattelemaan, että kielen sanoilla on merkitys: ”jänis” voi tarkoittaa kahta asiaa: olla totta eläinlajista, jäniksistä, tai kenestä hyvänsä pelkurista, joka pötkii pakoon – aivan kuin Trump tähän asti on pelännyt Vladimir Putinia ja pelkurimaisesti luvannut vetäytyä Putinin maailmanherruuspyrkimysten tieltä.  

Uutta näkökulmaa totuuden jälkeiseen aikaan

Termi "post-truth" eli totuuden jälkeinen on tullut tunnetuksi varsinkin viime vuonna, kun Britanniassa Brexit-äänestys eli ero EU:sta voitti ilmiselvällä valehtelulla ja näin kävi myös Yhdysvalloissa presidentin vaaleissa, joissa Trump voitti vääristelemällä totuutta. Molemmissa tapauksissa valehtelu oli niin ilmiselvää, ettei se voinnut äänestäjiltä jäädä huomaamatta.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä