Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Trolli

Joko toimii valtiotrollit?

Joko niistä SOS miesten sadasta valtiolle oikein koulutetusta ”valeinfonkirjoittajasta” on moni harjoittelemassa tässä saitissa? Ei ole paljon hallituskritiikkiä, mutta sellaista sota-ajan propagandatoimiston uutista tuntuu leviävän paljon. Silloin sitä kirjoittivat mm Mika Waltari, Viljo Helanen, Aino Kallas ja vaikkapa Olavi Paavolainen.

Venäjän trollaa ja valemediat uutisoi?

 

 

Marraskuun alussa suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen uskoi, että Venäjän vaikuttamisyritykset Suomen presidentinvaaleihin ovat jo alkaneet. YLE teki tietenkin näytävän uutisen. Tähän uutiseen yhtyivät tietysti kaikki maamme "rehelliset" mediat. 

 

"Himasen mukaan ihmiset ovat vaalien aikaan hyvin herkkiä poliittisille sanomille ja tuolloin heidän mielipiteisiin voidaan vaikuttaa tehokkaasti sopivilla ja taitavilla keinoilla". Epäilemättä.

 

Trollitehtaan muodonmuutos

Venäjän suurin informaatioresurssi kasvaa varkain. Alkunsa tarina sai niin sanotuista Pietarin trollitehtaista. Menestyvään patrioottiseen yhteisöön kuuluu vähintään 16 sivustoa. Suurimpana on FAN-media.

YLE höperehtii, väittää Kokoomusta kuntavaalien voittajaksi

YLE on koko maanantain 10.4 toitottanut Kokoomuksen nousseen Suomen suurimmaksi puolueeksi vaikka kuntavaalien tuloksissa se ylsi vasta kolmanneksi. Haluan kertoa YLE:lle, että Suomessa käytiin 9.4. kuntavaalit, joissa valittiin kuntiin valtuustot. Eniten valtuustopaikkoja sai Keskusta, yhteensä 2823 paikkaa eli 31.4%.

YLE:lle tiedoksi että kuntavaalien 2017 tulokset ovat:

1. Keskusta      2823 valtuustopaikkaa = 31.4%

Aavetilillä on asiaa

Twitterin käyttäjät tuntevat ns. ”trollitili”-ilmiön, eli joukon aavemaisia tilejä jotka suoltavat yötä päivää tietynlaista propagandaa, valemedioiden artikkeleita, salaliittoteorioita, vihaa ja epäluuloa. Ilmiö vakiintui 2015 kun erilaiset Vaalit-nimiset trollitilit alkoivat tuutata muun muassa MV-lehden artikkeleita Twitteriin.

Koska tilit haluavat muokata mielipiteitä, tehdäänpä katsaus millaisia viestejä niiden takana piileksivät voimat haluavat lähettää vaalien korvalla.

Poliisiylijohtaja avautui trolleista

Eilen poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen twiittasi:

”Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden jako on kadonnut. Etulinjassa väijyvät trollit, jotka ovat ottaneet tähtäimeen myös suomalaisen poliisin”

Kyseessä on kiinnostava ulostulo joka osoittaa että poliisi ottaa vakavasti informaatiovaikuttamisen yhteiskunnassa.

Kolehmaisen kirjoitus herätti jonkin verran ihmettelyä ja vaatimuksia kertoa, ketkä ovat trolleja tai mistä on kyse. Seurattuani Sylttytehtaassa näitä ilmiöitä kirjaan joitain omia näkemyksiäni.

Kaikkia provokaattoreita ei ole luotu samanarvoisiksi

Tämä kirjoitus kertoo trolleista. Mutta ei niistä trolleista joista Suomessa nykyään puhutaan. Täällä trollius on usein vakiintunut käsittämään Venäjä -trolleja, eli Venäjän propagandaa tuottavia tahoja joita kutsutaan "tehtaiksi" - aivan kuin ärsyttävät ja provosoivat kommentit ja propaganda olisivat jokin tuote jota valmistettaisiin. Tai sitten puhutaan tietysti jostain Yle -trolleista jos ollaan niitä vastapuolen ihmisiä. Trolli on sanana viitannut kauan - ja tälläkin hetkellä viittaa Suomen ulkopuolisessa maailmassa - hieman toisenlaiseen ilmiöön.

Anti-vihapuhe

Mietin sananvapautta ja vihapuhetta usein. Koetan vastata kysyttäessä. Viimeksi pohdin näkemyksiäni ääneen lauantaina, koska olin mukana paneelissa Maailma kylässä -festivaalilla.

Periaatteessa minulle on ihan selvää se, että vihapuhe on pahanilkistä panettelua. Mutta on se paljon muutakin. Esimerkiksi keino nousta politiikassa, tehdä itseään tunnetuksi. Kansainvälisessä politiikassa vihapuhe ja uhkailu aiheuttaa turvattomuutta ihan siinä kuin luokkahuoneessakin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä