Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Välimeri

Pääsin sitten "anna hukkua" listalle.

On varmaan aiheellista selittää miksi tällä listalla olen. Jo vastatessani tiesin, että vastauksesta tulee kohua. Kysymys oli laadittu niin, että siitä varmasti saadaan kohu aikaiseksi eri tulkintojen takia. Alla on kysymys ja sen jälkeen minun vastaus:

13. EU:n velvollisuus on pelastaa kaikki hukkumisriskillä Välimeren ylittävät Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset.

EU ja media vaihtavat pakolaisuuden siirtolaisuuteen

 Media ja poliitikot vaikuttavat mielikuvien avulla, joilla asiat saadaan näyttämään joko hyväksyttäviltä tai kielteisiltä. Tähän saakka EU ja media ovat puhuneet Syyriasta ja Libyasta tulevasta pakolaisuudesta. EU:n Maltan kokouksen uutisoinnissa EU-johtajat mukaan lukien Sipilä puhuivat systemaattisesti Libyasta tulevasta laittomien siirtolaisten hallintakeinoista.

Etäisyytemme historiallisista tapahtumista

Maailma vaikuttaa olevan muuttumassa, mutta kukaan ei tunnu tietävän mihinkään suuntaan. Enemmän tai vähemmän sopivia vertauskuvia haetaan historiasta niin koti- kuin ulkomailla.

Syyrialaisia ei auteta Välimerellä

Meillä lienee lähes kaikilla syvä yksimielisyys siitä, että Syyrian kansaa tulee auttaa sen sanoinkuvaamattomien kärsimysten keskellä. Valitettavasti meillä on kuitenkin luotu väärää mielikuvaa siitä, että syyrialaisia autettaisiin nimenomaan Välimerellä. Todellisuus on kuitenkin jotain aivan muuta.

Hukuttaja kiittää EU:ta

Surullisenkuuluisan Costa Concordian kapteenille luettiin jokin aika syytteet kuolemantuottamuksista. Tuskinpa kukaan olettaa kapteenin tavoitelleen 33 ihmisen kuolemaa, mutta törkeitä laiminlyöntejä tapahtui ja niiden seuraukset tunnetaan.

Välimeri tarjoaa edelleen jatkuvasti uusia leposijoja jatkuvasti uusille ihmisille, keskimäärin parin concordian verran joka viikko, ja vauhti on kiihtymässä (esimerkki menneeltä viikolta tässä, http://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Satojen-pel%C3%A4t%C3%A4%C3%A4n-hukk... ).

Suomi elää kahdessa eri maailmassa, missä todellisuus?

Suomeen tulevien turvapaikasta aiemmin kieltäytyneiden turvapaikanhakijoiden yllättävä maahanvyöry on saanut uusia talouspoliittisia vivahteita. 

 

Vielä hetki sitten Suomessa ajettiin valtavia leikkauksia koska hyvinvointivaltion rahoitukseen ei riitä rahaa, mutta muualla suojelusta kieltäytyneiden turvapaikanhakijoiden maahantulon myötä Suomi onkin rikas maa ja meillä on varaa.

 

Näissä argumenteissa on selkeä ristiriita, mutta kumpi pitää sitten paikkaansa?

 

Välimeren merivalvonta – tekninen näkökulma

Monet väittävät Välimeren laittomasti ylittävien ja Eurooppaan saavuttuaan turvapaikkaa hakevien ihmisten virran olevan väistämättömyys. Eurooppa ei muka kykene valvomaan merialuetta mitenkään.

 

Oheisessa kuvassa on piirrettynä Välimerelle kaksi vihreää ympyrää. Nämä kuvaavat kahden, ranskalaisissa satamissa tyhjän panttina lojuvan ja alun perin Putinille tarkoitettujen, Mistral-luokan komentoalusten valvomaa aluetta.

 

Surffareita Välimerellä

Kirjoitin joskus 30 vuotta sitten scifi-tarinan, jossa Euroopan maiden merivartijat upottivat Välimeren yli pyrkivien ilmastopakolaisten aluksia. Käsikirjoitus on kadonnut muuttokuormien syövereihin, mutta viime kuukausien tapahtumat ovat nostaneet tarinan mieleen.

Vaikka pakolaisten veneitä ja laivoja ei varsinaisesti upoteta, Välimerestä on tullut tuhansien pakolaisten hauta. Nyt jo keskustellaan ihmissalakuljettajien alusten tuhoamisesta satamissa, ennen kuin ne ehtivät lähteä pakolaislastissa kohti Eurooppaa.

Pakolaiskeskustelua IKL:n ajoilta - sikari oli 30-luvun älypuhelin

Suomessa keskusteltiin merten takaa tulevista pakolaisista jo 30-luvulla. Kyseessä oli silloin Euroopassa eniten keskusteluttanut, ulkopuolisiksi uskontonsa ja syntyperänsä takia koettu ryhmä - Saksassa vainotut juutalaiset. Suuri osa Euroopan maista pyrki estämään natsihallintoa pakoon lähteneiden juutalaisten pääsyn omiin maihinsa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä