Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kauppapolitiikka

Vakaa EU on vientivetoisen Suomen etu

Miksi on tärkeää äänestää Euroopan parlamentin vaaleissa? 

Suomen EU-jäsenyys on mahdollistanut maamme nousun yhdeksi maailman kilpailukykyisimmistä, vauraimmista ja onnellisimmista valtioista. Kauppa ja kansainvälinen yhteistyö tuovat meille työpaikkoja ja hyvinvointia. Siksi on tärkeää̈ vaalia ja edistää̈ eurooppalaista yhteistyötä̈ sekä korjata unionin ongelmia.

Kiinan ja USA:n kamppailu maailmanvallasta ottaa kierroksia

USA:n ja Kiinan välillä on meneillään kamppailu, jossa toimenpiteet kovenevat koko ajan. Tuossa kamppailussa ei ole kyse mistään sen vähäisemmästä kuin maailman johtavan supervallan asemasta. Kamppailussa johtavasta asemasta USA on ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa sen asema maailman suurimpana talousmahtina ja teknistieteellinen ylivoima kilpailijoihin nähden ovat molemmat vakavasti uhattuina.

Onko lännen Kiina-strategia oikea?

Länsimaat syyttävät Kiinaa yritysvakoilusta maan pyrkiessä nostamaan tuotantonsa teknologista tasoa. Huaweita boikotoidaan, koska Kiinan armeijan  ja turvallisuuspalvelun oletetaan pääsevän kiinni sen tekemien verkkolaitteiden kautta kulkevaan dataan. Yhdysvallat rajoittaa teknologian vientiä Kiinaan ja aikoo nostaa sieltä tuotujen tavaroiden tulleja. 

CETA-sopimuksen riskit liian suuria

Eduskunnassa käsitellään monia isoja asioita, jotka eivät aina näy julkisuudessa. Tällä viikolla on esimerkiksi keskusteltu ja äänestetty EU:n ja Kanadan vapaakauppa- ja investointisopimuksesta CETA:sta. Esitimme sopimuksen hylkäämistä, mutta hävisimme äänestyksen. Hylkäämisen kannalla olivat Vasemmistoliitto, Vihreät ja Perussuomalaiset. Vaikka eduskunta hyväksyi sopimuksen, niin sopimus ei ole vielä taputeltu, sillä kaikkien EU-maiden tulee se hyväksyä.

Kuka pelkää valkoista miestä...

Kuuntelin aamulla edustaja Salolaista, sekä uutisointia pitemmältä ajalta.  Trump on saattanut valtakuntamme paniikkiin.

On vallannut protektionismin pelko.  Pelko siitä, että kansat itseään kaupallisestikin suojelisivat.  Suojelua, jota omiltakin päättäjiltämme toivon.  Monosen monotehdas takaisin maahamme.

 Suomi pärjää viennissä maailman eri suuntausten kanssa kunhan tuotamme tuotteita joita muut haluavat.

 

USA:n valtiolaiva vaarallisella kurssilla

Julkisuudessa on sekä ihmetelty että ihailtu Yhdysvaltain uuden presidentin halki, poikki ja pinoon -otteita. Päivänkohtaisten kohujen taakse on jäänyt pimentoon se, miten vakavasti presidentin toimet uhkaavat maan pidemmän ajan kehitysmahdollisuuksia.

Trump kiipeää kaktukseen

On myönnettävä, että Trumpin ajamat protektionistiset ajatukset ovat aiheuttaneet itsessäni jopa syvällistä pohdintaa. Lieneekö nuo Trumpin ajatukset loppujen lopuksi vain vallanhalun ja valtaanpääsyn välineitä? Ehkäpä. Pohtiessani Trumpin rummuttamaa muutosta ja mahtipontisia lupauksia lähden liikkeelle USA:n elinkeinorakenteesta. Noin 80 % on palveluja, 19% teollisuutta ja 1 % maataloutta. Koko maan liiketoiminnan arvosta vienti lienee 30% kieppeillä ja 70% koostuu sisäisistä markkinoista. Esim. Kiinassa suhteet ovat muistini mukaan 60%/ 40%.

Lähituotanto on trendikästä juuri nyt!

Tämän aamun kauppareissu alkoi ihmetyksellä puolalaisten omenoiden hinnasta? Vaikka kauppapaikka oli Halpa-Halli, 0,29€/kg sai erityisen huomioni hedelmätiskillä. Paljonkohan puolalainen viljelijä mahtaa saada tuottajahintanaan?

Kanadan ja EU:n välinen luottamus vahvistui

Euroopan parlamentti äänesti viime viikolla reilulla enemmistöllä EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen (CETA) allekirjoittamisen lykkäämistä vastaan. Äänestystulos on vahva osoitus siitä, että Eurooppa haluaa vauhdittaa jo sovitun edistyksellisen vapaakauppasopimuksen hyväksymistä.

Eri ryhmiä edustaneiden yksittäisten meppien aloite teki jo harmittavaa vahinkoa Euroopan ja Kanadan suhteille, mutta parlamentin äänestystulos vahvistaa onneksi luottamusta maiden välillä. Toivottavaa olisi, ettei vastaavia aloitteita enää tehtäisi.

WTO-terveiset Genevestä – kolme pointtia Euroopan Unionille

Tällä viikolla WTO:n Public Forum tarjosi jälleen kolmessa päivässä läpileikkauksen kauppapolitiikan tämän hetkisistä näkymistä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä