Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Komissio

Jyrki Katainen - Suomen kallein mies?

Lukaisin eilen Seuran sivuilla julkaistun artikkelin Kova väite: pääministeri Jyrki Kataisella salattu päämäärä Suomen EU-neuvottelijana. Artikkelissa käsitellään Esko Seppäsen julkaisemassa kirjassa esitettyjä väitteitä, joiden mukaan Suomi on maksanut miljarditolkulla ylimääräisiä maksuja kiitos Kataisen ja kumppaneiden tekemien ratkaisujen.

Brexit: mitä tänään sovittiin ja todettiin?

Seuraava kirjoitus perustuu paljolti sille, mitä EU:n Komission Brexit pääneuvottelija Michel Barnier ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesivat saavutetusta neuvottelutuloksesta tänään 8.12.2017.

Yleisesti Barnier totesi, että nyt on saavutettu riittävä tulos seuraavan vaiheen aloittamiseksi (kauppaneuvottelut). Nyt ministerineuvosto hyväksyy alustava luonnoksen.

Komissio hautaa tutkimustulokset, jotka eivät tue sen ajamaa politiikkaa

Aikanaan Neuvostoliitolle naureskeltiin muun muassa sen takia, että siellä tieteen tutkimustulosten piti vastata aatteen ja valtion näkemyksiä. Samanlaista - ennen kaikkea taloudellista paineesta johtuen- oli toki toisinaan lännessäkin, mutta ainakin ideaalitasolla myös poliittisen päätöksenteon katsottiin nojaavaan parhaaseen mahdolliseen tietoon. Toki aivan toisenlaisestakin on esimerkkejä kuten vaikkapa jo aikapäiviä sitten virheeksi todettu huumeiden vastainen sota, mutta tuoreena lisäyksenä listaan voidaan - eikä se yllätä alaa seuranneita - laittaa piratismin vastainen kamppailu.

Ajoittainen aikakysymys

Suomessa käydään noin kaksi kertaa vuodessa yhteiskunnallista keskustelua kellojen siirtämisestä. Aina joku poliitikko muistaa kerätä muutaman helpon irtopisteen kritisoimalla nykyistä mallia, mutta hyvät aikeet tuppaavat aikeiksi jäämään. Tarvittiin kansalaisaloite, joka on jo aikaisemminkin parantanut maatamme tuomalla samaa sukupuolta oleville ihmisoikeudet. Tunti lisää nukkuma-aikaa lokakuun lopulla ei aiheuta purnausta, mutta keväällä se harmittaa kovasti. Saa harmittaakin, koska tunnin nipistäminen yöunista aiheuttaa kuolemia ja tapaturmia, tästä on olemassa näyttöä.

Raikas Brexit-jytky - nämä syyt ovat piilossa taustalla

Kun kiihkoilija tappoi EU-myönteisen brittipoliitikon, näytti Brexit menettäneen sympatiat. Toisin kävi ja Brexitin voitosta tuli taas uusi kiila kansojen ja poliittisen eliitin välille. Luottamusta ei ole, sitä ei ole hankittu ja siksi EU on vaikeuksissa.

 

Kysymys komissiolle: Pakolaisleirien perustaminen EU:n ulkopuolelle

Kirjoitin 26. toukokuuta 2015 asianomaisille komission jäsenille kirjeen, jossa ehdotin, että Välimeren yli Eurooppaan pyrkivät maahanmuuttajat sijoitettaisiin yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön ja Libyan viranomaisten kanssa perustettaville pakolaisleireille.

Komission ideologia uhkaa tuhota Euroopan

Euroopan pahimmat ongelmat johtuvat federalistisesta ideologiasta, jonka mukaan unionista pyritään komission johdolla kehittämään valtio - liittovaltio tai jopa yhtenäisvaltio. Kun tällä tiellä on syntynyt ongelmia, komissio on esittänyt aina ratkaisuksi, että on saatava ”enemmän Eurooppaa”.

Viimeisin osoitus tästä on se, että komissio ehdottaa EU:lle yhteisiä rajavartiojoukkoja, joita voitaisiin käyttää ulkorajoilla jopa jäsenmaan tahdon vastaisesti.

Komissio ei tue Pisara-rataa

Komission jäsen Violeta Bluc on vastannut yhdessä Hannu Takkulan kanssa tekemäämme kirjalliseen kysymykseemme TEN-T -varojen käytöstä Kehäradan rakentamiseen ja Pisara-radan suunnitteluun. Kysymyksessämme tiedustelimme, onko komissio tietoinen, että rahoituksesta päätettäessä on rikottu TEN-T -ohjelman periaatteita ja edistetty virheinvestointeja.

Leirejä myös Pohjois-Afrikkaan - pakolaisille vapaa liikkuvuus

Esitin viime toukokuussa, että muuttoliike Välimeren yli olisi pysäytettävä perustamalla Pohjois-Afrikkaan YK:n pakolaisjärjestön, UNHCR:n ylläpitämiä pakolaisleirejä. Niillä järjestön asiantuntijat olisivat selvittäneet Eurooppaan pyrkivien oikeudet turvapaikkaan. EU:n jäsenmaat olisivat ottaneet pakolaisaseman saaneita vastaan oman kiintiönsä puitteissa. Lähetin esitykseni myös asiaa hoitaville komission jäsenille.

Euroopan parlamentti parantaa äänestäjänsuojaa

 

Europpan parlamentti äänestää ensi viikon täysistunnossaan päätöslauselmaesityksestä Euroopan parlamenttivaalien vaalilain muuttamisesta. 

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä