Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Puheenjohtajakilpa

Vihreissä kuohuu - suosiiko Ville Niinistö yhtä ehdokasta?

Yleensä joulun välipäivät eivät ole poliittisen kuohunnan aikaa. Vuosi 2016 muistetaan aikana jolloin vanhat pelisäännöt unohtuivat muutoinkin. Tällä kertaa kuohussa ovat vihreät, joiden puheenjohtajakisa on ollut taustoissa käynnissä jo jonkin aikaa.

Puolueen istuva puheenjohtaja Ville Niinistö joutuu nimittäin väistymään kesän 2017 puoluekokouksessa puolueen (omituisen) kolmen kauden kierrätyssäännön vuoksi.

Miehen työ

Viime viikot on kohistu kokoomuksen puheenjohtajakisasta ja siitä, että kahteenkymmeneen vuoteen ei istuvaa puheenjohtajaa ole haastettu. Tyypillinen fraasi ja uskomus, joita Suomen yhteiskunta on pullollaan.

On terveen puolueen ja kansanliikkeen merkki, että tilanteeseen reagoidaan, kun asiat eivät mene toivottuun suuntaan. Tämän keskustelun avaamiseksi suurimman työn on tehnyt kansanedustaja Elina Lepomäki. Tällaista työtä suomalaisessa yhteiskunnassa kutsutaan miehen työksi.

Kerro, kerro kuvastin, ken on puolueessa kaunehin...

Puoluesihteeri Minna Arve ilmoitti hiljattain siirtyvänsä Turun kauppakamarin toimitusjohtajaksi kokoomuksen puoluesihteerin paikalta. Työtään hän oli hoitanut noin vuoden ja joidenkin arvioiden mukaan jäänyt tuntemattomaksi niin puolueen kannattajille kuin jopa sen jäsenillekin.

Arviot kokoomuksen puoluesihteerin näkymättömyydestä joutuvatkin uudenlaiseen punnintaan kun pohditaan mitä jäsenistössä saati mediassa sitten odotettiin, puoluejohdon arvioita tuskin perinteisestä eroliturgiasta irrotettuna kuullaankaan.

Kunnioitettu olkoon Räsänen

Päivi Räsänen ilmoitti maanantaina, ettei pyri enää jatkokaudelle kristillisdemokraattien puheenjohtajana. Tämä tieto on ollut vain ajan kysymys, eikä liene tullut yllätyksenä kenellekään. Hänen pallinsahan oli keikkua jo viime kesänä, mutta hän sai sen vakautettua istuen vaalikauden lopussa täysin samassa asemassa kuin oli aloittaessaan Jyrki Kataisen hallituksessa, sisäministerinä sekä puolueensa puheenjohtajana.

Rinne käynnisti huhut puheenjohtajakilvasta

Antti Rinne epäilee Jutta Urpilaisen haluavan takaisin SDP:n puheenjohtajaksi. Hän keskusteli asiasta perjantaina Riiassa Slovakian sosiaalidemokraattisen ministerikollegansa Peter Kažimírin kanssa. Rinne kertoi hänelle Urpilaisen aloittaneen puheenjohtajakampanjan

Taikapeili Kokoomuksen puheenjohtajakisaan

Suomalainen voi huokaista helpotuksesta. Jokainen kokoomuksen pääministeriyttä tavoitteleva ehdokas, on hyvä ehdokas. Seuraaviin eduskuntavaaleihin on enää vuoden verran. Yksikään valituista ei takuulla ehdi luoda nahkojaan, ennenkuin uudet tuulet puhaltavat.

Uusilla tuulilla tarkoitan sitä, että kansa aktivoituu takuuvarmasti kevään 2015 eduskuntavaaleihin erilaisella intensiteetillä, kuin nyt käydyissä eurovaaleissa.

Kellot soivat Arhinmäelle?

Jos olisin Paavo Arhinmäki niin kampanjoisin kaikin voimin vaikka omiakin rahoja puolueen näkyvyyteen uhraten. Menisin jokaiseen tilaisuuteen mitä mikä tahansa puolueen paikallisjärjestö keksii järjestää ja lehdistö järjestettäisiin aina paikalle. Nimittäin tietäisin että oma asemani sulaisi alta jos eurovaaleissa ei mene edes yhtä ehdokasta läpi ja pystysuoraa nousua ollut poliittinen urani olisi lopussa.
 

Spoiler Effect - kuka pilaa kokoomuksen puheenjohtajakisan?

Kokoomuksen puheenjohtajakilvassa on nyt kolme isoa nimeä. Kahden kauppa Vapaavuoren ja Stubbin välillä muuttui, kun kisaan lähti myös Risikko. Jos useampia varteenotettavia nimiä ei ilmaannu, on kiinnostavaa nähdä missä määrin Risikko onnistuu pakkaa sekoittamaan. Viekö hän koko potin vai käykö sittenkin niin, että hän kamppaa sen ehdokkaan, jonka kanssa olisi itse eniten samaa mieltä? Kuka pilaa kokoomuksen puheenjohtajakisan?

Kokoomuksen puheenjohtajapeli palaa säästöliekillä

Kokoomuksen puheenjohtajapeli on ollut käynnissä ainakin yhtä pitkään kuin SDP:n, minkä kaikki politiikan huhuista nauttimaan päässeet hyvin tietävät. Julkista siitä tuli kuitenkin vasta, kun pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti jättävänsä puolueen puheenjohtajan tehtävät. Puoluekokoukseen on alle kolme kuukautta, mutta yksikään ehdokasspekulaatioihin nousseista ei suostu kertomaan aikomuksistaan lähteä kilpaan. Mitään kuhinaa Kokoomuksen kenttäväessä ei myöskään ole syntynyt esim. linjanmuutosten tai puheenjohtajaan liittyvien henkilötoiveiden osalta.

Järjestögangsterismia ja jäsendemokratiaa

SDP:n kansanedustaja, entinen puoluesihteeri Mikael Jungner nosti esiin mahdollisuuden järjestää jäsenäänestys SDP:n puheenjohtajasta. Ulostulo oli selkeä reaktio Ylen kahden varsin erisuuntaisen kyselytutkimuksen tuloksiin. Toisessa jopa 42 % SDP:n puoluekokousedustajaksi ehdolla olevista tai jo valituista henkilöistä ilmoittautui työmarkkinarunttauksen hallitsevan raskaan sarjan hallitsevan mestarin, Antti Rinteen, joka on nyt lähtenyt haastajana painimaan puoluesarjaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä