Jussi Marttinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Rikoslainsäädäntö

Uudenlainen katumuspilleri

Suostumus2018 kansalaisaloite on kerännyt runsaasti kannattajia ja vaalikoneissakin esitetään aihepiiriin liittyviä kysymyksiä. Ensikuulemalta ajatus kuulostaa kannatettavalta: kiristetään raiskauslainsäädäntöä siten, että sukupuoliyhteys ilman toisen suostumusta on raiskaus.

Lapsen raiskaus rikoslakiin

Saimme taas menneellä viikolla lukea uutisista kuinka 10-vuotiaan lapsen kanssa yhdynnässä ollut mies selvisi kuvottavasta rikoksestaan 3 vuodella vankeutta. Oikeus ei tuominnut tekijää raiskauksesta, sillä se ei saanut riittävää näyttöä väkivallasta tai sen uhkasta tai siitä, että uhri olisi kieltäytynyt teosta. Siis 10-vuotias pieni tyttö. Miten 10-vuotias pieni lapsi edes voisi ymmärtää mistä on kyse?

Vallan vahtikoirasta lain toimeenpanijaksi?

Mediaan pätee monen monituisen muun asian ohella iänkaikkinen sanonta "hyvä renki, mutta huono isäntä". Muutamien esimerkkitapausten kautta median läpivalaisu kautta yhteiskuntarakenteiden alkaa olla journalismin yleisestä heikosta tasosta huolimatta niin perinpohjaisen kattava, että neljäs valtiomahtimme on siirtymässä rengin paikalta itse kuljettajan pukille. Ohjastamaan kyytiä ja maisema vaihtuu.

Julkisuutta saavien rikosten kahdet kasvot

Vaadittaessa ankarempia rangaistuksia raiskausrikoksista tai ylipäätään niistä (netissä) keskusteltaessa törmää jos jonkinnäköisiin reaktioihin, mutta toisinaan jopa siihen, ettei keskustelua edes pitäisi käydä ainakaan vallitsevassa sävyssä, koska tämä tekee keskustelua mahdollisesti myös seuraavien ko. rikostyypin uhrien toipumisprosessista haastavampaa.

Suomessa ei saa raiskata

Keväällä Tapanilassa tapahtui sellaista, mitä ei saisi tapahtua: Nuorten miesten porukka kävi nuoren naisen kimppuun ja teki väkivaltaa. Se on rikosnimikkeistä riippumatta törkeää, aina, ja tällä kertaa sen seurauksena on syntynyt myös paljon muuta.

Rikos ja rangaistus

Helsingin käräjäoikeuden 23.6.2015 antamat ehdolliset vankeusrangaistukset ns.Tapanilan joukkoraiskauksesta puhuttavat kansaa. Rangaistuksia pidetään yleisesti liian lievinä.

Miksi rikollisia ulkomaalaisia ei tulisi karkottaa?

Kansalaisaloite kyllin vakaviin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisesta saavutti kuin saavuttikin ne vaadittavat 50 000 sitä kannattavaa allekirjoitusta, joiden ansiosta aloite päätyy myös eduskunnan, Suomen kunniakkaan, riippumattoman ja oikeudenmukaisen lakia säätävän elimen, käsittelyyn.

Kansalaisuuden voi joko periä tai ansaita

Ehdotettaessa kyllin vakavaan rikokseen tai jopa useampaan sellaiseen syyllistyneen ulkomaalaisen rikollisen karkottamista takaisin alkuperäiseen kotimaahansa kohdataan muutamia ongelmia sekä "ongelmia".

Minkä viestin ihmisarvostaan nuori tyttö saa?

Oheisia ja vastaavia kauhu-uutisia Suomesta ja muista pohjoismaista lukien tämänkin yhteiskunnan tytöt varttuvat. Itse puoliksi ulkomaalaistaustaisena pidän myös hälyttävänä tietoa siitä, että joka kolmas Suomessa tuomittu raiskaaja on ulkomaalaistaustainen. Myös nuorisotyössä, jossa olen mukana, tulevat erilaiset seksuaalirikokset vastaan surullisen usein. Epäluottamus oikeuslaitokseen ja viranomaisiin kaikuu monien kipeiden tarinoiden taustalla.

Edesvastuutonta toimintaa lakia säätävässä elimessä

Mistä tunnistaa ei-populistisen (elitistisen) ja poliittisesti korrektin liturgian mukaisesti vakaan, luotettavan ja uskottavan poliitikon? Hän kannattaa kaikkea sellaista, joka on eniten vahingoksi tavalliselle kansalaiselle, jota hän katsoo alentavasti, mutta vastustaa muutoksia arjen turvallisuuden ja oikeudenmukaisuuden kohentamisesta, tai on vaikuttamatta millään tavalla asiakysymyksen käsittelyyn.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä